Přihlásit

Zbloudilá střela (TV Nova)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moderátor
Byli jste letos na houbách, já ano. Řeknu vám, že skutečně rostly a houbovka z nich byla výborná. To jsem ještě netušila, jakou jsem měla kliku, že mě nešťastnou náhodou netrefil nějaký myslivec na lovu. Štěstí měl i on, protože i kdyby se chtěl zachovat sebeslušněji, jeho pojišťovna by možná měla jiný úhel pohledu. A to je malér.

Tomáš Dvořáček, myslivec:
Já jsem se dostal na tohle pole, zhruba 50 m od nás a prase v daný moment, kdy se to událo, vycházelo proti mně směrem a traktoristé byli až 100 m pode mnou. V ten moment jsme vlastně nechal prase přejít naší spojnici a střílel jsem zhruba směrem na ten keř, který je u cesty, takže šikmo od nich pryč. Rána se odrazila od něčeho, od hlíny, od řepky olejky, nevím přesně od čeho, ale vlétla dostala se až do nohy kolegy traktoristy, který stál zhruba 100 m ode mě.

Autor
Když si pan Dvořáček v červenci roku 2005 vyšel s kamarádem na lov lišky, netušil, že ho souhra náhod, opomenutí a lovecká vášeň připraví o dlouhé měsíce klidného spaní a především zjistí, že jeho pojištění odpovědnosti jaksi nefunguje.

Tomáš Dvořáček, myslivec:
V momentě, když jsem zjistil, co se stalo, že jsem zjistil tu střelu, která trefila kolegy traktoristu, tak následovaly pocity úplně šílené a člověk nemá před očima nic jiného v tom momentě, než ten moment, kdy se to stalo.

Miroslav Müller, traktorista:
Já jsem tam jezdil kombajnem, my se střídáme po dvou hodinách. Já jsem vylezl ven, stál jsem tam s chlapama a on tam číhal na prase, prase vyběhlo a on to vypálil.

Autor
Každý myslivec má proto zákonnou povinnost být pojištěn pro případ odpovědnosti za škodu, kterou svou činností způsobí, ale to nejen pro případ ublížení na zdraví a smrti, ale i za škodu na věci dalším osobám. Jelikož pan Dvořáček je členem Českomoravské myslivecké jednoty, musel být pojištěn u myslivecké pojišťovny Halali.

Tomáš Dvořáček, myslivec:
Následně jsme vyplnil oznámení o škodné události, načež pojišťovna během dvou měsíců vůbec nereagovala na nějakou událost, kterou jsem zaslal. Bohužel po dvou letech jsme vlastně tam, kde jsme byli v srpnu 2005, kdy pojišťovna tvrdošíjné stojí za tím, že nám nic neuhradí.

Antonín Stibůrek, ředitel, pojišťovna Halali:
Pan Dvořáček lovil za okolností, kdy je to výslovně zákonem o myslivosti zakázán. To znamená, lovil na pozemku, kde současně probíhala sklizeň zemědělských plodin, nacházeli se tam lidé a zemědělská technika. Proto se na tento případ, respektive pojišťovna na něm aplikovala výluku z pojistné ochrany a pojistnou událost panu.

Tomáš Dvořáček, myslivec:
Byl jsem odsouzen za neúmyslný trestný čin z nedbalosti, přičemž pojišťovna mi neustále vnucuje to, že jsem něco spáchal vědomě a úmyslně.

Autor
Soud odsoudil pana Dvořáčka k podmíněnému trestu odnětí svobody v trvání 9 měsíců a zákazem činnosti na 2 roky, tím se patrně pro pojišťovnu stal v momentu lovu pytlákem, který nebyl pojištěn a ta odmítá hradit, a to především zraněnému traktoristovi. Vy jste marodil rok?

Miroslav Müller, traktorista:
Rok no, pak mě pustili do práce, doktoři říkají, že už to dobré nebude nikdy. Že ještě mě čekají nějaké operace.

Autor
Ta myslivecká pojišťovna Halali se vám nic nevyplatila?

Miroslav Müller, traktorista:
Halali vůbec nic.

Autor
Pojišťovna Halali tvrdí, že má na výluky z pojištění právo. Jak k tomu přijde ten, kdo nic nezpůsobil a je zraněn.

Antonín Stibůrek, ředitel, pojišťovna Halali:
To jsou pojistné podmínky, které obsahují tyto výluky a jsou tyto výluky vyjmenovány a já jsem speciálně kde současně, proto se na tento případ a pojistnou událost odmítla panu Dvořáčkovi, protože se jednalo o úmyslnou činnost lovit černou zvěř v rozporu se zákonem.

Světlana Zvolánková, advokátka:
Já se domnívám, že z těch listin a výsledků toho příslušného soudu jednoznačně vyplynuly závěry, že pan Dvořáček nezpůsobil to neštěstí úmyslně.

Antonín Stibůrek, ředitel, pojišťovna Halali:
Toto konstatování soudu, respektive výrok, má význam pro stanovení výše trestu a nemá žádný vztah pro uplatnění pojistného plnění.

Tomáš Dvořáček, myslivec:
Nemůžou mi podle mě říkat, že jsem něco dělal úmyslně a vědomě. Určitě jsem vědomě na nikoho nevystřelil.

Autor
S názorem, že by pojišťovna měla v každém případě v takových situacích třetím osobám hradit škodu, se ztotožňuje Česká národní banka jako orgán dohledu a nejvyšší soud.

Pavlína Bolfová, ředitelka komunikace, Česká národní banka:
Automaticky z toho jeho pojištění zodpovědnosti by měly být hrazené náklady nebo ta újma tomu poškozenému občanovi. Je to jakékoliv jiné pojištění zodpovědnosti, kdy jako řidič, když způsobíte nehodu, většinou také porušíte nějaký předpis, ale vlastně pojišťovny neřeší, co jste porušil. Samozřejmě pak na vás mohou vymáhat škodu, kterou musí uhradit ta třetí osoba.

Světlana Zvolánková, advokátka:
V současné době zde máme judikát, je to tedy rozhodnutí Nejvyššího soudu. V tom svém odůvodnění velmi pečlivě právě vysvětlil tu skutečnost, že jestliže tady zákon hovoří o tom, že ten dotyčný má být pojištěn, tak pochopitelně právě pro tyto případy, samozřejmě se ta pojišťovna nemůže tímto zbavit své odpovědnosti, a i když to má v pojistné smlouvě nebo v těch podmínkách, tak je to vlastně v rozpory se zákonem.

Autor
I přesto pojišťovna dál trvá na svém, a tak nakonec podle této logiky, aby se občan bál chodit do lesa nebo na pole.

Miroslav Král, kolega myslivec:
Tím se dostáváme k tomu, že všichni, kteří by byli poškozeni při náhodné návštěvě v lese nebo v okolí, kde se provádí myslivecká činnost, kde je prováděn lov, jsou vystaveni riziku zranění, za které je nikdo neodškodní.

Autor
Já budu v lese ne procházce a někdo podobným způsobem jako pan Dvořáček mi způsobí škodu a vy řekněte, že pan Dvořáček cosi porušil, tak já nedostanu odškodnění?

Antonín Stibůrek, ředitel, pojišťovna Halali:
To stojí tak, že pokud samozřejmě ten případ modelujete tak, jak ho provedl pan Dvořáček, nebo jak se to stalo za působnosti pana Dvořáčka, tak to odškodnění bychom odmítli.

Autor
To znamená, že já bych nedostal žádné odškodnění?

Antonín Stibůrek, ředitel, pojišťovna Halali:
Musel byste se ho domáhat právní cestou na panu Dvořáčkovi.

Autor
Co když nastane případ, že ten myslivec nebude schopen to plnění plnit, to znamená, že nebude mít žádné peníze, nebude mít žádný majetek. Kdo mi zaplatí škodu?

Antonín Stibůrek, ředitel, pojišťovna Halali:
V daném případě, pokud by byl naprosto nemajetný, tak skutečně tady potom asi ta cesta k té úhradě té škody by byla marná.

Celestýn:
Musíte mít neprůstřelnou vestičku, osobo, to je jasné.

Pavlína Bolfová, ředitelka komunikace, Česká národní banka:
Je to pojištění odpovědnosti a vy se pojišťujete právě proto, aby když něco způsobíte, ať už úmyslně či neúmyslně, tak abyste byl nějakým způsobem chráněn. Velký význam má pojištění odpovědnosti u myslivců.

Tomáš Dvořáček, myslivec:
Myslivost je i o tom, že se člověk té zvěři věnuje celý rok, spoustu času, spoustu hodin, dělá to s láskou a rád a nakonec pocítí, že myslivecká jednota a myslivecká pojišťovna se za člověka vůbec nepostaví a naopak z něj dokáží udělat vyvrhela.

Autor
Problém může být i fakt, že pojišťovny Halali vlastní Českomoravská myslivecká jednota, která podmiňuje členství myslivců uzavřením pojistky s touto pojišťovnou. Tak máme v České republice asi 97 tisíc členů a pojištěnců zároveň.

Jan Vebr, kolega myslivec:
Pojišťovna přes myslivecké spolky ročně dostane přes 20 mil. Kč. Z těch více než 20 mil. Kč každý rok je rozumně zdůvodnitelných 6 mil. Kč a zbytek odplouvá do neznáma.

Autor
A tak panu Dvořáčkovi nezbývá, než se soudit se svojí pojišťovnou. Kolik nespokojených myslivců něco takového udělá proti svému vedení?

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.