Přihlásit

O střelbě rozhodne žalobce (Litoměřický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Litoměřicko
O osudu několika střelců, kteří před časem zakázaným způsobem lovili divoká prasata na Lovosicku, rozhodne v následujících dnech státní zástupce. "Celý spis jsme odeslali na Okresní státní zastupitelství v Litoměřicích. V tuto chvíli je jen na státním zástupci, co s případem udělá," sdělil Deníku Jan Scháno z lovosické Státní správy lesů a myslivosti, který se celou záležitostí zabývá. Státní zástupce má nyní dvě možnosti, jak rozhodnout. Tou první je, že předá celou záležitost Policii České republiky k vyšetření, nebo může spis opět vrátit lovosické správě lesů a myslivosti k dořešení. "V tomto případě by incident byl řešen jako přestupek. Po výslechu střelců a svědků bychom rozhodli v přestupkovém řízení," vysvětlil Jan Scháno. Na případ, kdy skupina myslivců u Evaně na Lovosicku nelegálně postřílela několik kusů divokých prasat na začátku října, jako první upozornil Deník. "Máme informace o tom, že tento čin se měl stát první říjnový týden. Údajně padlo devět kusů divokých prasat. Celá záležitost je momentálně v šetření Českomoravské myslivecké jednoty," informoval tehdy Jiří Fadler z litoměřického policejního ředitelství. Českomoravská myslivecká jednota se případem nadále zabývá. Několik jejích členů, kteří se měli nelegálního odstřelu zúčastnit, také čekají ze strany jednoty další tresty.

Krátce po incidentu se Českomoravská myslivecká jednota (ČMMJ) případem začala skutečně zabývat. "Touto událostí se zabýváme. Nestává se to příliš často, bohužel někteří myslivci jsou neukáznění, a poškozují tak jméno ČMMJ," potvrdil Deníku 10. října Adolf Rolínek, jednatel okresního spolku Českomoravské myslivecké jednoty v Litoměřicích. Předmětem šetření je tedy událost, při níž mělo několik myslivců v závěru dosekávání zemědělských plodin pálit na unikající zvěř přímo z polní techniky, se kterou byla sklizeň prováděna. "Se zbraněmi tam neměli v době sklizně co dělat. Takový způsob odlovu je přísně zakázaný. Je určen okruh okolo sklizně, ve kterém nesmí myslivci pálit po unikající zvěři," vysvětlil Adolf Rolínek. Myslivci nyní čekají na verdikt několika institucí, přičemž jako poslední padne rozhodnutí o výši a formě trestu patrně ze strany ČMMJ. V případě, že by se vina myslivců prokázala, hrozí jim v nehorším případě vyloučení z ČMMJ nebo peněžitá pokuta.

MICHAL ZÁVADA

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.