Přihlásit

Hubertova jízda se podruhé vydá z Úvalna do Heraltic (Region Bruntálský)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

ÚVALNO (frk)
Jezdecký klub Úvalno loni poprvé ve spolupráci s Šůstkovým statkem ve Velkých Heralticích uspořádal Hubertovu jízdu. Druhý ročník jízdy se v Úvalně chystá v sobotu 3. listopadu od 10 hodin.

Také letos minimálně dvě desítky jezdců vyrazí z Úvalna lesními a polními cestami do Heraltic. Jezdecký sport si v regionu Úvalna získal řadu příznivců. Někteří mají blíž k dostihům, jiní k westernovým, skokovým či drezurním disciplínám, ale všichni společně se snaží vytvořit pro koně dobré podmínky a ukázat krásu tohoto hobby veřejnosti. Nejviditelnějším úspěchem jezdeckého oddílu v Úvalně, který byl založen při Svazu chovatelů drobného zvířectva, je vybudování nového jezdeckého kolbiště na pozemcích obce. Za školním hřištěm stojí necelý rok nové kolbiště o rozloze 25 na 100 metrů a projekt počítá s návazností na koňské stezky, neboli takzvané hypostezky. Ty umožní trénink místního jezdeckému klubu i koním z širšího okolí, ale také je mohou využívat turisté z větších měst, kteří chtějí vidět kus romantické krajiny z koňského hřbetu.
Letošní Hubertova jízda začne exhibiční projížďkou Úvalnem a bude pokračovat do Velkých Heraltic. Cestou musí překonat lesy, pole i brody. V cíli všechny čeká kromě povzbuzování diváků také rychlostní závod s prvky westernu a parkuru. Večerní soud upozorní účastníky Hubertovy jízdy na jejich prohřešky a vyhlásí vítěze. "Jezdecký klub Úvalno  sdružuje majitele koní bez ohledu na to zda se zaměřují na dostihy, parkur, western nebo jiné disciplíny. Soutěže Hubertovy jízdy se skládají z prvků rychlosti, skoků i drezury, aby se hendikepy a výhody koní srovnaly. Chceme touto akcí ukázat, že u nás přibývá lidí, kteří milují pohled na svět z koňského hřbetu," uvedl za organizátory Hubertovy jízdy Radek Melcr. Hubertovu jízdu doprovodí soutěž o Huberťačku a Huberťáka roku 2007.
Základem Hubertovy jízdy je hon na lišku, kterou představuje jezdec s liščím ohonem na saku. Pole jezdců vede master, jehož pokyny musí ostatní poslouchat. Musí například přesně dodržovat trasu a sesedat z koní jen na pokyn. Ačkoliv se jízda nese v přátelském duchu, jsou veškeré prohřešky přísně sledovány a poctivě zapisovány. O trestu rozhoduje porota při večerním soudu. Hubertovu jízdu zakončí závěrečné halali.
Tradiční Hubertova jízda má dlouhou historii. Kolem štvanic na zvěř se postupně vytvořily rituály, které byly stejně důležité jako lov. Takový obřadní lov se stal společenskou událostí, ze které vzešly takzvané parforsní hony. Při nich už nešlo o krev, ale o sportovní stránku. Stačilo zvíře dostihnout a přemoci, ale už nebylo účelem ho zabít. Obzvlášť napínavý byl hon na lišku, která se lovcům jeví jako nejrychlejší a nejchytřejší zvíře.
Hony na lišku mají dlouhou tradici v Anglii, ale v českých zemích se víc ujaly parforsní hony. Hrabě Oktavián Kinský u nás uspořádal první parforsní hon roku 1836. Po první světové válce se už pronásledoval pouze jezdec představující lišku, který měl na rukávu ohon. Smečka psů sledovala umělou stopu značenou liščí močí. Po druhé válce u nás parforsní hony zanikly a jejich prvky převzala Hubertova jízda. Ta ukončuje závodní jezdeckou sezonu a zároveň vzdává hold patronu jezdců, myslivců a lovců, svatému Hubertovi.

Foto - Hubertova jízda letos opět vyrazí z Úvalna do Velkých Heraltic. Jezdci na koních v sobotu 3. listopadu v 10 hodin vyrazí průvodem přes celou obec.
Foto - FIDEL KUBA

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.