Přihlásit

Myslivci zahájili sezónu honů na zvěř (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Starat se o honitbu ovšem není jen chodit s flintou na hony a pak si pochutnávat na kančím guláši

A je to tady, muži v zeleném s flintami přes rameno se vydali do revírů, aby po roční péči o honitbu na chvíli zažili pocity lovců. První hon sezóny měli v sobotu myslivci z břeclavské části Charvátská Nová Ves.
 "Sami jsme zvědaví, jak to dopadne. Zdá se, že proti loňsku jsme na tom lépe, ale uvidíme," řekl Právu Milan Bartolšic z pořádajícího mysliveckého sdružení. Narážel přitom na výsledky honů v roce 2006, kdy se z poloviny revíru, kterým se prohnaly povodně, vraceli lovci prakticky bez úlovku.
 Letos ale nebyla situace jednoduchá. Část, kterou vloni dokonale spláchla rozvodněná Dyje, ani letos neoplývala zvěřinou. Ale přesto je to už o poznání lepší. "Potěšilo mě, kolik jsme viděli srnčí zvěře. Tu jsme samozřejmě nechali být, dnešní hon je jen na bažanty a zajíce a prasata, případně na lišky," řekl Bartolšic.
 Starat se o honitbu ovšem není jen chodit s flintou na hony a pak si pochutnávat na kančím guláši a podobně. Myslivost je koníček a vcelku dost finančně náročný. "Je to tak, nemalé peníze stojí obilí a další krmení na přikrmování zvěře. Kupovali jsme i zajíce, aby se oživila populace novou krví. Stojí nás to nemalé peníze a vyděláme jen občas prodejem divočáka," vysvětlil myslivec. A to se třeba nákup zajíců může snadno stát zbytečnou investicí. Honitbu dělí na dvě poloviny frekventovaná silnice a záruku, že nakoupení ušáci neskončí vzápětí pod koly auta, jim nikdo nedá. Hon je proto pro myslivce opravdovým svátkem a není divu, že si jej sedmasedmdesát lovců a honců užívalo. A dokonce se mohli i zasmát. Stačilo jen, aby se jeden z honců vydal pro střeleného bažanta, jenže opeřenec asi nebyl zasažen pořádně a tak se dal na útěk.
 Krátkou honičku zakončila mohutná rybička honce. Skok, za který by se nestyděl žádný fotbalový gólman, navíc zůstal zaznamenán ve videokameře. "Pošli to do Neváhej a toč," radili majiteli kamery účastníci honu hned poté, co se jim podařilo uklidnit rozesmáté bránice.
 Bilancí honu bylo čtyřicet ulovených bažantích kohoutků, pět zajíců a jeden lišák. Hon byl ale jen jednou částí soboty. Když lesní roh vzdal čest lovcům i střelené zvěři, čekala na aktéry ještě jedna událost. Poslední leč s muzikou a tombolou, která byla společenskou událostí už nejen pro myslivce, ale i pro jejich partnerky a přátele.

Foto popis: Psí pomocníci se osvědčili při aportování ulovené zvěře.
Foto Autor - Foto PRÁVO - Milan Vojtek

Regionální mutace Právo - Vysočina

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.