Přihlásit

Myslivci odvádějí zvěř dále od rušných silnic (Prachatický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nejčastější jsou střety vozidel se srnčím, nehod zatím příliš neubývá.

Prachaticko
Myslivci pravidelně upozorňují řidiče na zvýšený počet zvěře přecházející přes silnice. Přes všechna varování a různá opatření se však počet srážek vozidel se zvěří ani trochu nesnížil, spíše naopak. "Na podzim počet těchto nehod narůstá. Je to způsobeno několika faktory. Mezi hlavní patří snížená viditelnost, neadekvátní reakce řidičů," sdělil Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty.

Statistika

Dle policejních statistik je každoročně hlášeno cirka 8,5 tisíce střetů vozidel se zvěří. "Skutečný počet je však mnohem vyšší a odhadovaná škoda na zvěři je několik desítek milionů korun ročně. V některých krajích jsou dokonce škody na srnčí a zaječí rovny nebo dokonce převyšují plánovaný roční lov," pokračoval dále Jiří Šilha. Časté střety potvrzuje i vedoucí prachatického dopravního inspektorátu Policie ČR Martin Grožaj. "O uplynulém víkendu jsme na Prachaticku zaznamenali tři srážky vozidel se zvěří. Ta stále hodně migruje, a proto by měli být řidiči velmi opatrní," řekl.

Opatření

Českomoravská myslivecká jednota již připravila doporučení, aby snížila počet těchto nehod. Nejvíce střetů je na úkor srnčí zvěře. Ta totiž od října do března žije v tlupách, a proto přes silnici přechází hned několik kusů za sebou. S tím by řidiči měli počítat. Nejdůležitější je ohleduplná jízda, zvláště v lesních úsecích a na rozhraní pole - les. "Je nutno respektovat dopravní značení upozorňující na častý výskyt zvěře, výstražná značka Pozor zvěř," doplnil Jiři Šilha. Zvěř je v nočních hodinách na silnici často oslněna dálkovými světly a zcela ztrácí orientaci. Je proto nutné co nejdříve přepnout z dálkových světel na tlumená.

Mají plán

Myslivci pro snížení střetů dopravních prostředků se zvěří vypracovávají a realizují plán takzvaného odváděcího krmení. To má díky systematickému přikrmování v oblastech vzdálených od silnic odlákat zvěř mimo silnice do klidných míst. Dále pak upozorňují na místa, kde zvěř často přechází přes frekventované komunikace a ve spolupráci s Policií České republiky mohou navrhnout umístění dopravního značení upozorňující na častý výskyt zvěře. Myslivci samozřejmě také provádějí na vlastní náklady asanaci mrtvé zvěře po střetu s vozidly podle daných veterinárních předpisů.

LUKÁŠ MAREK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.