Přihlásit

Začaly hony, divočáků je víc (Břeclavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Břeclavsko
S prvním listopadovým víkendem začala i na Břeclavsku hlavní sezóna honů. V říjnu mohli myslivci lovit jenom kachny, divoké husy a od půli měsíce i bažanty. Zajíci přibyli na seznam až od prvního listopadu."U nás hony začaly už v půlce října lovem bažantů," potvrdil vedoucí úseku Státní správy myslivosti na břeclavské radnici Vlastimil Sajfrt. Jak dodal, na rozdíl od minulého roku se zvýšil zejména počet divokých prasat. Také na Mikulovsku čeká myslivce boj s přemnoženými divočáky. "U stavů divokých prasat je zřetelný značný nárůst. Odhaduji, že oproti loňsku asi o pětatřicet procent," uvedl pracovník odboru životního prostředí Městského úřadu v Mikulově Martin Sedliský. O stížnostech zemědělců na škody způsobené divočáky zatím neslyšel. Problémy způsobené jejich přemnožením ale budou podle něj narůstat. "Myslivci si s tím neporadí. Důvodem je způsob, jakým se hospodaří, to znamená, co vyleze, to střelí. Měli by se zaměřit na selata. Tak si ale nikdy nepočínali, proto stavy prasat stále výrazně rostou," domnívá se Sedliský. Počty drobné zvěře je podle něj zatím obtížné předvídat. "Myslím si ale, že budou poměrně slušné, protože průběh roku byl vcelku příznivý. Lze očekávat vysoké odstřely, ale těžko říct, jestli budou rekordní," přemítal. Podle vedoucího odboru životního prostředí Městského
úřadu v Hustopečích Miroslava Hanzlíčka se stavy lesní zvěře pohybují v normě. "Počty zajíců oproti minulému roku ovšem výrazně vzrostly. Naši myslivci se na ně už chystají," informoval Hanzlíček o letošních plánech lovců."Zvěře máme dost. Hlavní hon v plné polní, podle mysliveckých tradic, nás čeká patnáctého prosince," zve všechny milovníky honů lesní zvěře Miloslav Šalé z mysliveckého sdružení v břeclavské městské části Poštorná. Jak Šalé dodal, první bude hon na drobnou zvěř. Ten čeká poštorenské myslivce čtyřiadvacátého listopadu. "Myslivost se zachovává jako součást tradice. Druhou stránkou věci zůstává udržování vysokých stavů zvěře, aby myslivci měli co nejvíce kusů k výlovu. Zvířata okusují mladé stromky, které pak nemají šanci vyrůst," upozornil Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha na odvrácenou tvář myslivosti a tradice honů.

ZUZANA BANASIKOVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.