Přihlásit

Za muflony do obory (Žatecký a lounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Obora Holedná byla vybudována k provozování chovu zvěře mufloní, dančí, jelena Dybowského a černé zvěře (divokých prasat).
Celé její území je situováno na ploše 327 hektarů uvnitř městské zástavby mezi Kohoutovicemi, Jundrovem a Bystrcí.

Loudiví divočáci

Návštěvníkům je tato přírodní lokalita snadno přístupná z několika míst. Nejčastěji však z kohoutovické strany, kam se můžeme pohodlně dostat městskou hromadnou dopravou.
Zaveze vás tam autobus číslo 52 z Mendlova náměstí směrem na Kohoutovice, konečnou je v tomto případě zastávka "Stará dálnice".
Hned za vstupní bránou nás uvítá menší oplocená obora se stádem divokých prasat, loudících něco dobrého k snědku. Obejdeme- li oboru zprava směrem k jezírku, narazíme na jeden z informačních panelů naučné stezky procházející oborou, z něhož se můžeme dozvědět zajímavosti ze života černé zvěře, muflonů, či jelenů.

Plachá zvěř

Dále můžeme pokračovat mnoha směry.
Je víceméně jen na nás, jaký cíl a jak dlouhý úsek procházky si zvolíme.
Na výběr máme i několik značených turistických tras, které oborou prochází, například zelená značka vede směrem na Jundrov, žlutá pak do Bosonoh. Budeme- li během procházky oborou dostatečně pozorní, můžeme zahlédnout lesní zvěř, která má naprosto volný pohyb po celém jejím území.
Na lidi jsou zvířata poměrně zvyklá, avšak plachost přece jen projevují, takže přiblížit se k nim lze jen na určitou vzdálenost.
Chvíle strávené v oboře Holedná budou bezesporu příjemnou relaxací i poznáváním, a to nejen pro děti. Tak už víte, kam vyrazit o nadcházejícím víkendu?

Foto - BRNĚNSKÁ OBORA HOLEDNÁ nabízí návštěvníkům naučnou stezku i volně žijící zvěř.

Foto - Gabriela Hrázská

GABRIELA HRÁZSKÁ

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.