Přihlásit

Rodák z Olšan zasvětil život myslivosti (Vyškovské noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Slavní rodáci

V Olšanech u Vyškova se narodila celá řada zajímavých osobností. Jednou z nich byl i zakladatel Československé myslivecké jednoty, tvůrce základní příručky pro myslivce Josef Žalman. Letos uplynulo šedesát let od jeho smrti. Věnujme mu proto malou vzpomínku.
Narodil se 26. července 1884 v Dlouhé Třebové v rodině liechtensteinského hajného. Po vychození měšťanské školy prodělal jednoroční lesnickou praxi na polesí v České Třebové a byl přijat na dvouletou revírnickou školu v Písku.
Po jejím ukončení pokračoval ve studiu na Vyšším lesnickém ústavu v Písku, kde získal vzdělání, jež potřeboval k působení v milovaném lese.
Jako lesník poté prošel několika služebními místy. V roce 1912 přišel na lesní úřad do Pozořic a v témže roce se do Olšan přestěhoval s celou svojí rodinou. Díky tomu obec získala vynikajícího organizátora kulturního, společenského i politického života.
Jako člen obecního zastupitelstva se snažil především o zlepšení života lesních dělníků, ale nezapomínal ani na celkový stav obce. V Olšanech se mu narodily také dvě děti; syn Miloslav (1915), který se stal uznávaným lékařem, a dcera Marie (1920), z níž vyrostla velmi talentovaná a známá učitelka a umělkyně pohybové výchovy a tance.
V Olšanech pobývali Žalmanovi do roku 1926, kdy byl Josef Žalman přeložen zpět do Pozořic, protože byl jmenován lesmistrem a přednostou tamějšího lesního úřadu. V uvedené funkci působil do 1. ledna 1947, kdy odešel na vlastní žádost do výslužby. Krátce nato 25. června 1947 tam i zemřel.
Během úspěšného působení na pozořickém polesí Josef Žalman rozvinul rozsáhlou činnost v oboru myslivosti a kynologie, a to z hlediska praktického a organizačního, ale i literárního.
Stal se také jedním ze zakladatelů Československé myslivecké jednoty a v roce 1926 byl zvolen i jejím ústředním jednatelem.
Velmi bohatá byla také jeho činnost literární. Kromě řady přednášek a odborných článků z oboru myslivosti a kynologie publikoval i menší spis Zvěřina v domácnosti a dvanáct let úspěšně vydával Žalmanův myslivecký kalendář.
Jeho největším a nejuznávanějším dílem se však staly Základy myslivosti psané pro výuku mysliveckého dorostu a přípravu ke státním zkouškám z myslivosti. V roce 1947 ji uvedlo na trh brněnské nakladatelství Rovnost a pak byla ještě několikrát vydána.
Osobnost Josefa Žalmana zanechala hluboké stopy v naší myslivosti. Celá řada jeho názorů platí dodnes.

DAGMAR STRYJOVÁ

Foto - ÚSPĚŠNÝ LOVEC. Josef Žalman byl nejen významným teoretikem myslivosti. Jak dokazuje tento dobový snímek, vlastní poznatky uměl využít i v praxi.
Foto archiv Dagmar Stryjové

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.