Přihlásit

Budou střílet mezi hroby? (Moravskoslezský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Heřmaničtí myslivci si posvítí na hřbitovní škodnou - králíky a zajíce.

Ostrava
Tak to tady ještě nebylo. Na zajíce polní a divoké králíky, kteří řádí na ústředním hřbitově ve Slezské Ostravě, si první prosincovou neděli posvítí myslivci. Hřbitov tak bude po celý den uzavřen. Aby nedošlo ke škodám na majetku, proběhne akce za přísných bezpečnostních opatření, myslivci budou muset důsledně dodržovat pravidla při zacházení se střelnou zbraní. "Zajíci a divocí králíci nám tady běhají všude. Přestože jsou roztomilí a my je máme rádi, likvidují nám téměř všechno, co zde vysadíme. Jen za tuto sezonu nám způsobili škodu za padesát tisíc korun," řekla včera redakci vedoucí hřbitovní správy Nataša Lukašová. Podle ní je tato drobná zvěř velmi mazaná. "Nechápu, jak to mohou zajíci a králíci vědět, ale vždycky nám nejdřív ožerou ty nejdražší keře. I proto jsme už nově vysazenou zeleň obalili pletivem proti okusu," dodala s tím, že nová výsadba přišla na milion korun. Areál centrálního hřbitova, který má rozlohu 27 hektarů, je nejen pro králíky divoké a zajíce polní doslova rájem na zemi. "Je to logické, protože tu není jejich přirozený nepřítel jako liška, jezevec, jestřáb nebo moták pochop. Neruší je ani zemědělská technika, která je na polích doslova kosí. Hřbitov je pro ně prostě klidová zóna," vysvětlila správkyně. Ta se domnívá, že zátah na zajíce a králíky proběhne pokojně. "Předpokládám, že myslivci se budou snažit škůdce vytlačit ze hřbitova s pomocí loveckých psů. Pokud by se tady střílelo, mohlo by dojít k poškození hrobů, což by nám jejich majitelé asi neodpustili," sdělila Lukašová. "V žádném případě se nejedná o přemnožení této zvěře. Stavy drobné zvěře jsou totiž všeobecně nízké. I proto ostravský magistrát rozhodl, že během akce může být uloveno maximálně šest kusů zajíce polního a stejný počet králíka divokého. Členové Mysliveckého sdružení Ostrava-Heřmanice budou moci vstupovat do areálu hřbitova s loveckou zbraní, loveckým psem, případně s loveckým dravcem," doplnila mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská s tím, že správní řízení v této věci již bylo ukončeno, rozhodnutí však zatím vydáno nebylo.

Foto - POSTŘÍLEJÍ ZAJÍCE MEZI HROBY? Na zajíce polní a králíky divoké, kteří se ráno a večer prohánějí mezi hroby, se chystají myslivci v plné zbroji.
Foto - Deník/Miroslav Kutej

MARIE STYPKOVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.