Přihlásit

Hubertská odstartovala letošní maturitní plesy (Písecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Písek
Padesát osm studentů Střední lesnické školy v Písku nastoupilo v pátek večer při tradiční Hubertské k slavnostnímu stužkování. Tímto reprezentačním plesem se už od nepaměti tradičně startují ve městě maturitní plesy dalších středních škol. Dalo by se říci, že padesáti mladým mužům a osmi slečnám skončily dny studentských radostí a nastává tvrdá dřina před maturitními zkouškami.
"Ona si ale většina z nich studentská léta prodlouží o další roky. Zhruba osmdesát procent se chystá studovat dál na školách vyšších nebo vysokých. Většinou si vybírají lesnické fakulty v Praze a Brně, někteří pokračují ve studiu na naší Vyšší lesnické škole. Na vysokých školách je v současnosti poměrně široká nabídka a v případě skutečného zájmu není velký problém se tam dostat," řekl ředitel Lesnických škol v Písku František Bušina.
Jeho slova potvrdili loňští maturanti, kteří na Hubertskou přijeli. Asi z dvaceti z nich tři pracují v lese jako osoby samostatně výdělečně činné, jen dva jako lesníci, všichni ostatní studují.
"Poptávka ze strany lesních závodů i soukromých vlastníků o naše studenty je, ale nabídka je přece jen o něco vyšší. Často se také studenti zabývají nějakými příbuznými obory, v současnosti zejména stoupá zájem o ochranu životního prostředí, fakultu dřevařskou a krajinářství. Asi dva roky je na fakultě v Praze otevřený obor státní a správní služba v lesním hospodářství. To je specifická příprava na výkon funkce úředníka ve státní správě nebo samosprávě," dodal ředitel Bušina. Ke slavnostnímu stužkování vystoupalo na podium v pátek také osm děvčat v zeleném. Jaká je perspektiva v oboru pro křehkou ženu?
"Určitě je, jinak bych na lesárnu nešla. Budu ale pokračovat v bakalářském studiu tady v Písku," odpověděla Jiřina Koudelková.
"Pro mě je volba jasná. Pokračovat na vysoké v Brně a pak se uvidí. U oboru ale rozhodně zůstanu, třeba i v kanceláři," má jasno její spolužačka Michaela Němcová. Ještě něčím jsou všechny Hubertské, včetně té letošní, trochu odlišné, a to tombolou. I když letos kralovala motorová sekačka od firmy Agroles na prvním místě, na studené dlažbě tu na rozdíl od jiných plesů čekaly na výherce kromě jiného ještě divočáci, srny a nepřeberně pernaté i srstnaté zvěře.

Foto - SLAVNOSTNÍ CHVÍLE. Mezi osmi dívkami, které budou maturovat na Střední lesnické škole v Písku, je také Lenka Bartušková. Na fotografii jí blahopřeje ředitel školy František Bušina.

Foto Deník/Pavel Hubka

PAVEL HUBKA

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.