Přihlásit

Českou krajinu hyzdí celá řada pozemků ohrazených kvůli ovcím (Pražský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha
Stále více obecních cest je zahrazováno v důsledku komerčního využití zemědělské půdy. Tvrzení, že v Čechách patří půda člověku a krajina bohu, přestává platit. Svou vinu nese i dotovaný chov ovcí. Díky podporám z EU se vyplácí chovatelům pronajmout stovky hektarů půdy, kam pak neumožňují nikomu vstup. Dopouštějí se tím porušení zákona o ochraně přírody a krajiny, která nařizuje majiteli pozemku umožnit volný vstup do krajiny.

Mrzačení krajiny

"Jsme svědky dalšího mrzačení krajiny, která již beztak trpí chaotickou výstavbou a jinými nevratnými zásahy. Každý má právo na průchod přes volné pozemky, pokud na nich nezpůsobí škodu," říká Jaroslav Staněk z myslivecké společnosti. Vadí mu rovněž, že se přes vysoké dráty nedostane z lesa zvěř a snižují se tak stavy spárkaté. Chovatelé se brání, že nic jiného, než vytváření plotů a ohrad jim nezbývá. "Chápu výhrady lidí proti plůtkům, ale u nás jiný způsob pastvy není možný. Například pastva na volno s pomocí pasteveckých psů je pro existenci velkého množství rekreačních objektů v naší krajině prakticky neproveditelná," vysvětluje Josef Firman, který hospodaří na Praze - západ v přírodním parku Střed Čech. Oporu mají chovatelé i na ministerstvu životního prostředí. "Chovatel prakticky nemá jinou možnost, jak zabezpečit svá zvířata, než oplocením," říká tiskový mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar. Podobně vidí tento problém i Agentura na ochranu přírody a krajiny. "Tím, že ovce spásají neobdělávanou zemědělskou půdu, daří se tam zachovávat vzácná společenstva rostlin. Jinak by to zarostlo plevelem či lesem," vysvětluje Věra Dřevíkovská z AOPK. "Ale na těchto pastvinách se po většinu roku nic nepase. Kromě toho dráty z poničené ohrady nikdo neodklízí a ty se stávají nebezpečné pro lidi i pro zvěř," oponuje Staněk.

Nesporné klady

"Klady pro životní prostředí jsou nezpochybnitelné. Prakticky se neprovádí průmyslové hnojení a zcela omezeno je používání pesticidů. Zvýšila se rozmanitost rostlinných druhů, minimalizovaly se monokultury," říká Firman. Tyto skutečnosti mají příznivý vliv na čistotu vod a ovzduší, potlačují vodní erozi, umožňují mnohem větší prostor pro polní zvěř, ale i pro ostatní složky fauny, myslí si hospodář. "Jde o tradiční střet dvou zákonů, práva na ochranu vlastnictví a práva na svobodu pohybu. Mělo by to být samozřejmě vyváženo, ale neděje se tak," uvádí Pavel Černohous ze sdružení Arnika.

OLDŘICH JANEBA

Foto - S OVEČKAMI SE DO KRAJINY bohužel dostávají stále častěji i drátěné ploty.
Foto Deník/Vít Šimánek

Vyšlo také v: Havlíčskobrodský deník, Jihlavský deník, Pelhřimovský deník, Třebíčský deník, Žďárský deník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.