Přihlásit

Zákeřná choroba je opět v kladenském regionu (Kladenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nebezpečná tularémie přenosná na člověka je po letech na Kladensku. Veterináři vydávají přísná opatření.

Kladno
Horečnaté onemocnění doprovázené zduřením mízních uzlin, případně atypickými záněty plic, na které ještě před pár desetiletími lidé umírali, by sice při dnešním způsobu léčby nemělo člověka ohrozit na životě, ale jeho průběh je i tak velice nepříjemný a mnohdy bolestivý. Tularémie se vyskytuje u zajíců, ondater a dalších hlodavců, přičemž přenašečem tularémie je hmyz sající krev. Veterináři zaznamenali po dlouhých letech výskyt této choroby u zajíce, jenž byl nalezen mrtvý nedaleko kladenského krematoria. "Uhynulý kus byl podroben testům a tularemie u něj byla pozitivní, zatím byl ale jediný. Přesto nemůžeme nic nechat náhodě. Ochranné pásmo nákazy bylo vyhlášeno pro všechny kladenské čtvrti, včetně Buštěhradu a Hřebče. Přesto není třeba podléhat panice. Ohnisko může být odhlášeno, pokud v pozorovací době dvou let bude provedeno vyšetření všech ulovených zajíců s negativním výsledkem," uvedl ředitel Krajské veterinární správy pro Středočeský kraj Zdeněk Císař. Zejména nyní v době honů by měli být podle odborníků spotřebitelé obezřetní a dávat si pozor, když zajíce stahují nebo porcují. Poranění o kost totiž může být osudné. "Dostala jsem zajíce a při porcování si poranila ruku. Souhrou nešťastných okolností byl právě ten můj nakažený, takže jsem strávila nepříjemné týdny v Nemocnici na Bulovce s vysokými dávkami antibiotik. Bylo to hodně zlé a nikomu bych to nepřála," uvedla žena z Uhů, jež se nakazila od zajíce vloni. Ten ale nebyl uloven v kladenském okrese. "Kromě této paní jsme měli hlášenou nákazu u dítěte z Kladna, které se infikovalo nejspíše hrou v trávě při rekreaci na Vysočině, takže přímo od nás skutečně nic nepocházelo," uvedla vedoucí územního pracoviště Krajské hygienické stanice Středočeského kraje se sídlem v Kladně Miroslava Halwigerová. Stejně jako lékaři, tak myslivci i přes nález nemocného zvířete garantují, že při dodržení přísných bezpečnostních pravidel by se člověku nemělo nic stát. "Když někdo najde uhynulé zvíře, měl by to hlásit buď myslivcům, nebo příslušné obci. Rozhodně na ně nesahat. Dále se není třeba bát, že by se mohl infikovat pes, protože nákaza tímto způsobem na masožravce přenosná není. Pokud ale přece jen člověk nevědomě získá nemocného zajíce, při tepelné úpravě nad sedmdesát stupňů Celsia po dobu nejméně deseti minut se choroboplodné zárodky ničí," uvedl předseda Okresního mysliveckého spolku Kladno Vladimír Moravec.

Foto - ANI MYSLIVCI ze sdružení Záboří-Libovice riziko tularémie nepodceňují. V jejich revíru se naštěstí nemocný kus neobjevil.
Foto - Deník/Kateřina Husárová

KATEŘINA HUSÁROVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.