Přihlásit

Téma dne - čas mysliveckých honů (TV Prima)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moderátor
Vladimír Broukal je bývalým jednatelem Českomoravské myslivecké jednoty. Pane Broukale, začaly hony, velký svátek myslivců, jaké očekáváte úlovky letos?

Vladimír Broukal, Českomoravská myslivecká jednota:
Mohu říci z mého vědomí a okolo kolegů z toho, že v letošní době jsou velice dobré stavy bažantí zvěře. S potěšením mohu konstatovat, že v některých lokalitách i stavy zajíců. Samozřejmě myslivci, pokud loví, tak loví jenom část toho přírůstku, převážnou většinu ponechávají na příští období tak, aby pro budoucí rok byly dobré stavy zvěře.

Moderátor
V tisku se objevily informace o tom, že se přemnožili divočáci. Čím to je?

Vladimír Broukal, Českomoravská myslivecká jednota:
Divočáci jsou přemnoženi, je to nejenom díky tomu, že mají vysoké přírůstky, ale také díky dobrým podmínkám, které jsou v zemědělských oblastech, a to zejména v kukuřicích a řepkách, kde oni mají výborný kryt a potravu. Těch příčin je celá řada. Je to i dobré počasí v některých údobích a také to, že se velice dobře skrývají a dají se lovit zejména v nočních a večerních hodinách.

Moderátor
Pane Broukale, je pravda, že zajíců skutečně ubývá nebo je to spíše taková pomluva?

Vladimír Broukal, Českomoravská myslivecká jednota:
Zajíců ubylo, zejména v těch 70. letech díky velkoplošnému hospodaření a řadě dalších příčin, tak i nemocí a jak jsem říkal na začátku, v určitých teritoriích a je to zejména na jižní Moravě, Polabí, ale i tady okolo Prahy se dá říci, že stavy populace zajíců se pomalinku zvětšuje a není to po celé republice. A to, co bylo pravidlem pro českou myslivost, že jsme byli zaměřeni zejména na drobnou zvěř, tak u zajíců je to markantní.

Moderátor
Je pravda, že koroptve už skoro vymizely z naší krajiny?

Vladimír Broukal, Českomoravská myslivecká jednota:
Koroptve nezmizely, koroptve dál zůstávají ve zvěři podle zákona o myslivosti. Nejsou předmětem lovu, ale jsou předmětem zájmu myslivců, samozřejmě i ochranářů. V řadě lokalit se koroptve vypouštějí, je na ně dokonce vyplácena i dotace ministerstva zemědělství. O koroptve se zajímáme, ale znovu říkám, že koroptev je již ptákem, který není předmětem lovu a nemá dobu lovu.

Moderátor
Pane Broukale, vy jste byl skoro dvě desetiletí jednatelem Českomoravské myslivecké jednoty. Kam se chystáte a hon vy? Na kolik honů letos?

Vladimír Broukal, Českomoravská myslivecká jednota:
Já jsem v honitbě blízko Prahy, donedávna jsem byl mysliveckým hospodářem a myslím si, že mně to úplně stačí a mám samozřejmě řadu kolegů, které navštěvuji a musím teď konstatovat, že jsem se stal držitelem psa, krátkosrstého ohaře, složili jsme úspěšně zkoušku lovecké opotřebitelnosti, takže se vyžívám teď u toho pejska.

Moderátor
Děkuji vám za rozhovor.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.