Přihlásit

Na Vysočině přibývá užitečných dravců (Regionalist)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Káňata a poštolky patří mezi nejrozšířenější druhy dravců na Vysočině.

Káňata sedávají také na stromech u silnic a požírají přejetá zvířata; likvidují i hraboše. Na Jihlavsku pro ně ochránci v posledních letech postavili desítky takzvaných berliček, což jsou asi dva metry vysoké tyče ve tvaru písmene T. Dravec má odtud rozhled a odchytá tak spoustu myší. Rozhodně se to zemědělcům vyplatí více, než používat na myši jed.
V poslední době se na Vysočině vyskytují také nezvyklé druhy - stále častěji bývá pozorován orel mořský, na skládce odpadků u Jihlavy se na sklonku letošního léta na nějaký čas usídlil i exotický sup bělohlavý. Zatoulal se asi ze Španělska nebo Chorvatska. Může zde být viděn častěji, jelikož sup se živí mršinami a víc se toulá po Evropě i proto, že ve Španělsku již padlá dobytčata nemohou zůstat ležet na pastvě, chovatelé je musí odklízet.
Český svaz ochránců přírody v Jihlavě o víkendu uspořádal pro veřejnost v jihlavské zoo Den sov a dravců. Dravec do přírody patří. Byly doby, že se střílelo všechno, co mělo zahnutý zobák, nyní se to údajně podle ochránců přírody zlepšilo. Zastřelení nebo otrávení draví ptáci se ale nacházejí stále; některým myslivcům se nelíbí, že uloví zajíce, srnčí mládě nebo koroptev.

Eva ŠINKOVSKÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.