Přihlásit

Pytlákům hrozí roky vězení (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jednatřicetiletého muže z jižního Plzeňska, který ukradl spolu s devatenáctiletým mladíkem čtyři muflony v oboře u Sv. Jiří na Poběžovicku, policisté stíhají pro další trestný čin

Domažlicko, Klatovsko
Pytlákovi, který letos střílel zvěř na Domažlicku, připsali policisté na vrub další porušení zákona. K odstřelu pěti kusů lesní zvěře, k němuž došlo v průběhu letošního května a června, a ke krádeži čtyř muflonů z obory Sv. Jiří u Poběžovic z počátku června tohoto roku, přibyla krádež daňků. "Služba kriminální policie a vyšetřování rozšířila trestní stíhání 31letého muže z jižního Plzeňska pro trestné činy pytláctví a krádeže," uvedla včera domažlická policejní mluvčí Vladislava Čejková. Muže policisté stíhají od září tohoto roku za pytláctví a nedovolené ozbrojování. S 19letým kumpánem navíc odcizil muflony. "Mladík byl rovněž obviněný z krádeže a hrozí mu až tři roky odnětí svobody," sdělila mluvčí. V současnosti policisté přišli na to, že jedenatřicetiletý výtečník má na svědomí také krádež pěti daňků z ohrady Kamýk na sousedním Klatovsku. "Nyní mu hrozí až pět let odnětí svobody," informovala mluvčí. Proč pytláci zvěř hromadně střílejí, případně se ji nestydí krást z obor? Činí tak na objednávku podniků, které ji nabízejí na svých jídelníčcích? "Myslet si to mohu. Pokud někdo takto střílí a krade zvěř ve velkém, nemůže ji sám spotřebovat. Všeobecně se ví, že v České republice existují skupiny lidí, které se takhle živí. Je to veřejně známá věc, ale nemohu tvrdit, že jsem o muflony přišel ze stejného důvodu," řekl majitel obory u Poběžovic, který si nepřál zveřejnit jméno. O zvěř ze své koutské obory přišel před lety i Jan Kříž. "Před čtyřmi roky se mi z obory ztratili daňci. Policie zjistila, že je asi někdo schválně pustil. Daňci se pak, až na dva kusy, v průběhu několika dnů vrátili. Zda je někdo ukradl, aby je mohl prodat, to vážně nemohu posoudit," odpověděl Kříž. A jaký názor mají na podobné ď divoké ď odstřely a krádeže zvěře myslivci? "Řekl bych, že tento zakázaný způsob lovu zvěře pro restaurace existuje. Proti němu jsou myslivci a majitelé obor krátcí," myslí si předseda Mysliveckého sdružení Daněk Otov Zdeněk Martínek. Z obory zmíněného sdružení se daňci také každoročně ztrácejí. "Nejhorší je, že hodnota masa je tak pět tisíc korun, ale chovná hodnota je přibližně desetinásobná," dodává Martínek.

MILENA CIBULKOVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.