Přihlásit

Slovenská vláda navrhla nová opatření ohledně odstřelu problémových medvědů

Slovenská vláda 17. dubna schválila návrh nových opatření, kterými chce zjednodušit udělování výjimek na odstřel problémových medvědů. Původně kabinet premiéra Roberta Fica navrhoval zavedení možnosti plošných odstřelů medvědů při jejich výskytu u obydlí, a to formou ústavního zákona. Na jeho schválení ve sněmovně by ale vládní koalice neměla dostatek hlasů.

Doporučeno Slovenská vláda navrhla nová opatření ohledně odstřelu problémových medvědů Ilustrační foto Jaroslav Vogeltanz

Střety lidí s medvědy na Slovensku nejsou ojedinělé. Značnou pozornost veřejnosti a politiků vyvolal případ z letošního března, kdy medvěd zranil několik lidí v obydlené části města Liptovský Mikuláš na severu země.

Nový návrh novel příslušných zákonů počítá s tím, že výjimka z ochrany se bude vztahovat na velké šelmy v případě, že jejich výskyt bude ohrožovat život, zdraví nebo majetek lidí. V dotčené lokalitě by pak měla být vyhlášena mimořádná situace a zakázaná vnadiště, která by mohla šelmy přilákat. Úřady následně budou moci jednodušeji vydat povolení na likvidaci problémových medvědů.

„Zákon vyřeší to, aby se odstřel medvědů nevykonával ve správním řízení. To znamená, aby ho nikdo nemohl napadnout u soudů nebo průběh odstřelu zpomalovat. Dnes sklízíme to, co mudrlanti napojení na nevládní organizace zaseli, tedy každý odstřel medvěda, který byl nerealizovatelný,“ řekl novinářům ministr životního prostředí Tomáš Taraba.

Jen před dvěma týdny přitom slovenská vláda schválila návrh ústavního zákona, na jehož základě by byl umožněn plošný odstřel medvědů v případě jejich pohybu u obydlí a v blízkém okolí měst a obcí. Opozice už tehdy ale upozornila, že předloha není v souladu s unijním právem, které nyní umožňuje odstřel jen prokazatelně problémových jedinců.

ČTK

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.