Přihlásit

Ochranář na Slovensku údajně zasáhl kolegu, když střílel na medvědici

Zaměstnanec státní ochrany přírody na Slovensku postřelil do nohy svého kolegu, když střílel na medvědici, která se proti nim v lese rozběhla, informovala televize Joj. Střetů lidí s medvědy na Slovensku přibylo po dřívějším oteplení. Vláda v reakci na poslední incidenty navrhla umožnit plošný odstřel těchto chráněných šelem v případě jejich pohybu u obydlí a v blízkém okolí měst a obcí, s částí opozice hodlá ale jednat o jiném řešení.

Doporučeno Ochranář na Slovensku údajně zasáhl kolegu, když střílel na medvědici Ilustrační foto Jaroslav Vogeltanz

Nejnovější incident se stal v pohoří Polana na středním Slovensku, když medvědice, která tam byla s dvěma mláďaty, překvapila strážce přírody. Ten použil zbraň, zranil ale svého kolegu, který byl hospitalizován.

„Medvědice se měla za muži rozběhnout a jeden ze zaměstnanců vystřelil,“ uvedla policejní mluvčí Petra Kováčiková. Případ policie vyšetřuje jako podezření z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti.

Televize dodala, že muže patrně zasáhla odražená kulka. Zraněný byl ve stabilizovaném stavu.

Střety lidí s medvědy nejsou na Slovensku neobvyklé. Značnou pozornost veřejnosti a politiků vyvolal případ z letošního března, kdy medvěd zranil několik lidí ve městě Liptovský Mikuláš na severu země. 

Téma možné regulace počtu chráněných medvědů zasáhlo do kampaně před loňskými parlamentními volbami a naposledy také před přímou volbou prezidenta, v jejímž rozhodujícím kole v sobotu zvítězil Peter Pellegrini. Vláda navrhla zjednodušit pravidla odstřelu medvědů u obydlí ústavním zákonem, podle opozičního hnutí Progresivní Slovensko je předloha v rozporu s evropským právem.

Vedení parlamentu včera oznámilo, že mimořádná schůze sněmovny o zmíněném vládním návrhu v plánovaném termínu 9. dubna nakonec nebude. Dříve během dne ministr Taraba řekl, že je připraven jednat s částí opozice ohledně právní úpravy odstřelu medvědů. Vládní koalice na prosazení ústavního zákona nemá ve sněmovně dostatek hlasů.

Podle ČTK

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.