Přihlásit

Nebezpečí zákeřné choroby tularémie existuje vždy (Kutnohorský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kutnohorsko

Ve Středočeském kraji opět zahrozila tularémie - choroba, která způsobuje horečnaté stavy doprovázené zduřením mízních uzlin, případně atypickými záněty plic, na které ještě před pár desetiletími lidé umírali. Při dnešním způsobu léčby by sice tato nemoc neměla člověka ohrozit na životě, ale její průběh je i tak velice nepříjemný a mnohdy bolestivý.

Chorobu přenášejí obyčejní komáři

Tularémie se vyskytuje u zajíců, ondater a hlodavců obecně, přičemž přenašečem této choroby je krev sající hmyz, především komáři. "Hlodavců se v přírodě stále pohybuje poměrně dost. Dá se tak vlastně říct, že nebezpečí tularémie nikdy nepomíjí," varoval ředitel Krajské veterinární správy Středočeského kraje Zdeněk Císař. Zejména nyní v době honů by měli být podle odborníků spotřebitelé obezřetní a dávat si pozor, když zajíce stahují nebo porcují. Poranění o kost totiž může být osudné. "Dostala jsem zajíce a při porcování si poranila ruku. Souhrou nešťastných okolností byl právě ten můj nakažený, takže jsem strávila nepříjemné týdny v Nemocnici na Bulovce s vysokými dávkami antibiotik. Bylo to hodně zlé a nikomu bych to nepřála," uvedla žena z Uhů, jež se nakazila od zajíce vloni. Ten ale nebyl uloven v kutnohorském okrese. Lékaři i myslivci garantují, že při dodržení přísných bezpečnostních pravidel by se člověku nemělo nic stát.

Zárodky bezpečně zničí teplota varu

"Když někdo najde uhynulé zvíře, měl by to hlásit buď myslivcům nebo příslušné obci. Rozhodně na ně nesahat. Dále se není třeba bát, že by se mohl infikovat pes, protože nákaza tímto způsobem na masožravce přenosná není. Pokud ale přece jen člověk nevědomě získá nemocného zajíce, při tepelné úpravě nad sedmdesát stupňů Celsia po dobu nejméně deseti minut se choroboplodné zárodky zničí," připomněl myslivec Vladimír Moravec.

Opatření zrušili minulý týden

V současné době tak platí, že na Kutnohorsku není nebezpečí výskytu tularémie zvýšené. To však nebylo samozřejmostí vždy. "Zvláštní opatření v tomto okrese bylo odvoláno minulý týden," dodal Zdeněk Císař.

Foto - CHOROBA. Myslivci riziko tularémie nepodceňují. Na Kutnohorsku naštěstí v součané době zvýšené nebezpečí výskytu této choroby nehrozí.
Foto - Deník/Kateřina Husárová

ONDŘEJ DVOŘÁK, KATEŘINA HUSÁROVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.