Přihlásit

Pohleďským myslivcům poničili všechny posedy (Havlíčskobrodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pohleď/Příseka
V úterý obešli dosud neznámí sabotéři posedy v katastru Pohledě a Příseky. Motorovou pilou uřezali příčky všech žebříků. Jeden zastřešený posed (zvaný též kazatelna) skončil povalený na zemi.
"Všechno se to stalo mezi půl třetí a pátou hodinou odpoledne," vypověděl starosta pohleďského honebního společenstva Karel Malinský, který se spolu s kolegy zrovna v lese pohyboval a škodu brzy po spáchání činu zjistil.

Vydali se po stopě
Myslivci hned druhého den zorganizovali "stopařskou výpravu". Otisky dvou párů bot zanechané ve sněhu podle nich vedly k obci Příseka. "Našli jsme také otisk zavazadla na místě, kde si pachatelé odložili svoji motorovou pilu," řekl Malinský. Ještě ten den podal na světelském policejním oddělení žalobu na neznámého pachatele.
"Na okamžik jsem uslyšel pilu, když jsem šel před pátou hodinou na čekanou. Pozdě k večeru to bylo sice divné, ale po zvuku jsem se nevydal," vypověděl také Petr C., který si nepřál uvést své celé jméno.
Pohledští podezírají z činu myslivce z Příseky nejen kvůli stopám ve sněhu. Letos v září chytili při podobném záškodnickém činu, jen spáchaném v menším rozsahu, dva myslivce Jana R. a Ladislava Š. Pro prvního z nich to mělo dohru na světelské přestupkové komisi. Nešlo o trestný čin, protože škoda těsně nepřesáhla pět tisíc korun, tentokrát je ale přinejmenším dvojnásobná.
Vztahy mezi myslivci ze sousedních obcí jsou více než napjaté již delší dobu. Loni v létě Honební společenstvo vypovědělo příseckým myslivcům smlouvu o pronájmu honitby, a oni se tak ocitli bez "rajónu" i bez možnosti lovit. Podnětem k tomuto kroku měly být zpožděné či neuskutečněné platby za nájem a nesrovnalosti v hlášení o stavech zvěře, které slouží jako podklad pro stanovení kvót na lov.
"Tu pokácenou kazatelnu podle jednoho lesního dělníka srazil vítr. S poškozením posedů nemáme nic společného," brání se bývalý hospodář příseckých myslivců Jaroslav Kubát.
Podle jeho slov navíc posedy ani nepatří honebnímu společenstvu, nýbrž Mysliveckému sdružení Příseka.
"To souhlasí u povalené kazatelny. Ty, u nichž byly zničeny žebříky, patří nám," oponoval Malinský. Podle policie se otázka vlastnictví majetku řeší v současnosti u krajského soudu.

Foto - POVALENÝ POSED. Povalit myslivecký posed v moci vichřice je, stalo se to například v Dobrnici letos na jaře. Čistě uříznout příčky žebříku však přírodní živly nedokáží.

Ilustrační Foto - Deník/Hana Tonarová

JAN TYPLT

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.