Přihlásit

Zbraně od Hanáka kupují hlavně myslivci (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bukovice u Brna
Nejenom řidičské průkazy se dělí na skupiny. Když chce někdo vlastnit zbraň, musí projít zkouškami a podle nich získá jedno ze šesti druhů oprávnění. Zbrojní průkazy se vydávají například pro lovecké a sběratelské účely, ale i k pyrotechnickým průzkumům.
Zbrojní průkaz má i vystudovaný puškař Marek Hanák, který si před sedmi lety založil puškařskou firmu v Bukovicích u Brna. "Ke zbraním mě to vždy táhlo. Zajímám se o myslivost a baví mě lov. Vlastním brokovnici a dvě kulovnice, které používám," vysvětluje Hanák.
Puškařině se vyučil v brněnské Zbrojovce, pro kterou pak devět let pracoval a kde získával praxi. "Když jsem začínal studovat, obor puškařina ještě neexistoval, ale věděl jsem, že se bude zakládat. Ve třídě nás bylo asi dvacet, ale jen já se puškařině dnes věnuji," uvádí majitel firmy.
Ve škole se naučil jak technologické postupy výroby zbraní, tak i jejich následné sestavování. Znalosti využívá při výrobě sportovních a loveckých zbraní, na které se jeho firma zaměřuje. Součástí služeb je i servis, ale běžnou údržbu zbraně podle něj zvládne každý sám.
"Nemám žádného zaměstnance, ale spolupracuji s lidmi ze Zbrojovky. Z firmy mám i jednotlivé součástky," vysvětluje. Ročně vyrobí přes čtyřicet zbraní, z nichž si většinu koupí myslivci. Ti tak tvoří největší část klientely. Zbraně vyrábí i na objednávku, podle představ uživatele. Ceny těch nejdražších z nich se pak díky ozdobným rytinám vyšplhají až na několik desítek tisíc. "Na trhu je velký výběr zahraničních zbraní. Najdou se však milovníci, kteří chtějí mít ve své sbírce zbraň vyrobenou u nás," uvádí Hanák. Podle něj je v Česku hodně prodejců, ale jen málo puškařů. Konkurence tak není příliš veliká, a proto má zakázky po celé republice.
Každá zbraň vyrobená v jeho dílně musí projít tormentační zkouškou, kterou provádějí zaměstnanci Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva. Zkouší v podstatě bezpečnost střelby. Pokud je zbraň v pořádku, razí se na ni značka, která je podmínkou k prodeji.
"Zákazník musí do desíti pracovních dnů od zakoupení zbraň přihlásit na policii v místě bydliště. Policie mu na základě ohlášení vydá průkaz zbraně. Puškař je zase povinen do jednoho měsíce policii obeznámit s tím, že zbraň prodal," dodává Hanák.

MARTINA HARTHOVÁ

Foto - MILOVNÍK ZBRANÍ. Vyučený puškař Marek Hanák si založil firmu na výrobu sportovních a loveckých zbraní.
Foto - Deník/Jiří Salik Sláma

Vyšlo také v: Blanenský deník, Břeclavský deník, Hodonínský deník, Vyškovský deník, Znojemský deník

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.