Přihlásit

Lovečtí psi soutěžili (Rokycanský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Je sobotní ráno, drobně sněží a myslivci se svými čtyřnohými přáteli různých plemen se scházejí u zámku na Březině. Po raním občerstvení zde začnou honičské zkoušky.
Tyto složité zkoušky jsou dvoudenní a tak právě sobotní den se bude odehrávat v honitbě Zdeňka Sternberga - polesí Skřež a druhý den v honitbě Jerome Colloredo Mannsfelda - lesní správa Zbiroh.
Zkoušky pořádá Klub chovatelů jagdterierů v Čechách ve spolupráci s OMS Rokycany. Pro plemeno jagdterier jde o klubovou soutěž se zadáváním titulů - klubový vítěz HZ a CACT pro jagdteriera, titul res. CACT může získat jagdterier druhý v pořadí. Zkoušky jsou však přístupné i jiným plemenům loveckých psů, avšak bez nároků na tituly (řádné zkoušky ČMMJ, OMS).
Mít lovecky upotřebitelného psa je dnes nejen povinností a nutností pro výkon práva myslivosti, ale i zájem samotných chovatelů, kteří také mohou po zdárném složení zkoušky z lovecké upotřebitelnosti požádat ministerstvo zemědělství o dotace na zkoušky. Jedná se zde však pouze o národní plemena loveckých psů. Proto se někteří z nich zúčastnili o uplynulém víkendu 10. a 11. listopadu 2007 náročných honičských zkoušek.
První den byl vyhrazen společné naháňce, kde zkušený tým rozhodčích ve složení Petr Kalaš, Jiří Švec a Lubomír Nováček posuzovali práci šesti přihlášených psů především na disciplínách hledání, nahánění, hlasitost, poslušnost, vytrvalost, orientace, odložení a chování po výstřelu. Druhý den byl zaměřen na dosled černé zvěře na uměle založené šlapané a současně pobarvené stopě a ochota k práci na černou zvěř, takzvaná obůrka.
Po oba dny panovalo proměnlivé počasí, ale i tak mohu konstatovat, že všichni účastníci zkoušek vše zvládli.
Úspěšným složením honičských zkoušek se čtyřnozí kamarádi stanou lovecky upotřebitelní pro náročný lov a dosled černé zvěře. Pejskové i jejich vůdci tak mohli být spokojeni.
Čtyři pejskové obstáli v I. ceně, dva obstáli ve II. ceně. Titul CACT získal jagdterier JERY z Pustého jitra - vůdce Vladimír Kroc, res. CACT získal jagdterier CINDY z Hostomic - vůdce Vojtěch Kuncl.
O bezproblémový průběh zkoušek se postaral také pan ing. Václav Suda, správce majetku Zdeňka Sternberga, klub chovatelů jagdterierů v Čechách, J. C. M. lesní správa Zbiroh a samozřejmě OMS Rokycany v čele s paní Světlanou Vlnovou.

Nám nezbývá, než popřát všem, aby se v tak dobré atmosféře, která panovala o uplynulém víkendu na Březině, i nadále lidé setkávali, a to nejen na kynologických akcích.

Foto - PROMĚNLIVÉ POČASÍ. Po oba dny bylo proměnlivé počasí, ale i tak účastníci vše zvládli. Pejskové i jejich vůdci mohli být spokojeni.

Foto - LOVEČTÍ PSI SOUTĚŽILI. Na Březině se konaly honičské zkoušky.

Text i foto zaslal Petr Kalaš

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.