Přihlásit

Morálka nimrodů se lepší, alkohol k myslivosti nepatří (Kutnohorský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vyrazit na hon posilněný alkoholem? Nic takového. Lovci se navzájem hlídají, jde jim přece o vlastní bezpečnost

Kutnohorsko
I jediný hlt kořalky pro lepší mušku by se mohl vymstít myslivci, který se posilněn alkoholem vydá na hon. Příznivci Hubertova cechu jsou si toho dobře vědomi, a tak se také podle toho chovají. Ani jeden přestupek zatím nezaregistrovali policisté, kteří na přelomu října a listopadu zahájili v rámci letošní hlavní lovecké sezony kontroly v honitbách na Kutnohorsku. Zaměřili se zejména na požívání alkoholických nápojů před honem nebo v jeho průběhu a prověřovali zbrojní průkazy, lovecké lístky a technický stav zbraní. "Myslivci v okrese nemají problémy s dodržováním předpisů," potvrdil kutnohorský policejní mluvčí Daniel Votroubek. Občas se prý objeví malé nesrovnalosti v dokladech, ale ty se většinou vyřeší přímo na místě. S tím, že myslivci se při lovu alkoholu vyhýbají, souhlasil předseda okresního mysliveckého spolku Jaroslav Syrový. "U nás se nikdy nestalo, že by na hon někdo přišel opilý. To hospodář nemůže připustit. Okamžitě by takového člověka poslal domů. Vždyť jde o naši bezpečnost. Pití si necháváme na večer," uvedl Syrový. Myslivci loví individuálně nebo na společných honech. K tomu mají předtištěný jmenný seznam společné povolenky k lovu, dále předkládají honební lístek, zbrojní průkaz a nutné pojištění odpovědnosti za případnou škodu. Při zjištění drobných závad mohou policisté myslivci uložit blokovou pokutu do výše tisíc korun. Kdyby se jednalo o závažné pochybení, celá věc by pak byla předána k vyřízení do správního řízení, kde finanční sankce může činit až patnáct tisíc korun.

Foto - Prvního listopadu vypukla sezona společných honů na drobnou zvěř. Podle mysliveckého zákona je nyní ve volných honitbách povolen lov bažantů a také zajíců, pokračuje odstřel jelení zvěře, muflonů, daňků a divočáků. Na každé správné sešlosti přivítá příznivce Hubertova cechu trubač.
Foto - Deník/Karel Hutr

LUBOŠ HÁJEK

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.