Přihlásit

Místo golfu hon myslivců (Metropolitní expres)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

HONITBA BLATOV

Lidé v Klánovicích mají strach. Těsně za jejich ploty má vzniknout území, kde myslivci budou pořádat hony.

Klánovice
"Bydlím v těsném sousedství honitby, kterou zjevně Lesy České republiky pro někoho připravují. Celý návrh odporuje zákonu," říká Petr Šafránek z Klánovic a poukazuje na spor, který se tu rozhořel.
 Jde o les mezi Klánovicemi a Újezdem nad Lesy na východě Prahy, který vlastní Lesy ČR. Původně se počítalo s tím, že se zde rozšíří golfové hřiště, jehož tradice sahá až do roku 1936.

Místní kritizují starostu
 Lesy ČR však k radosti odpůrců golfu podaly žádost o uznání honitby. A jelikož musí mítminimálně 500 hektarů, tak zasahuje i na území Klánovic a Újezda.
 A to se místním nelíbí. Kritizují starostu Klánovic Ladislava Hrabala, že podepsal souhlas s přičleněním obecních pozemků k honitbě. Hrabal se Metropolitnímu Expresu nevyjádřil.
A Újezd nad Lesy, kam honitba Blatov na jihu také zasahuje?
 "Nesouhlasíme. Jedná se o individuální výstup starosty Hrabala a jsem razantně proti, aby se jakýmkoliv způsobem vyjadřoval k pozemkům, které nejsou v jeho katastru," sdělila Andrea Vlásenková, starostka Prahy 21, kam Újezd nad Lesy spadá.

 Lesy ČR se brání. "V Klánovickém lese už jednu honitbu máme. Doteď jsme neobdrželi jedinou stížnost," říká mluvčí Lesů ČR Šárka Kubelková. Honitba Hodov však nezasahuje přímo do ulic obcí, kde se myslivci mohou stát neomezenými pány a například dvě stě metrů od plotu zastřelit psa bez majitele.
 "Zastavěné území je ze zákona pozemkem nehonebním. Nelze vyhlásit honitbu bez souhlasu vlastníků," říká Šafránek a poukazuje i na to, že plánované území pro hon přetíná v půli železnice, která by bránila pohybu zvěře. "Pozemky cizích vlastníků jsme začlenili do honitby po jejich souhlasu," brání se však mluvčí Lesů ČR.

***

Co vy na to? Honitbu? Nebo golf? Napište na: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Foto popis: BLATOV

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.