Přihlásit

Lesáky připraví myši o desítky tisíc (Písecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Písecko
Řádově několik desítek tisíc korun navíc budou muset vynaložit Lesy města Písku na ochranu mladých stromků před škůdci. Běžnou ochranu nátěry proti okusu zejména srnčí zvěří, které se dělají každoročně, rozšiřují totiž o ochranné nátěry proti okusu myšovitými škůdci, jako jsou třeba hryzci, norník rudý, myšice lesní a další.
Myši a jejich příbuzní se letos totiž velmi rozmnožily. Pokud třeba nepřijde po vydatnějším dešti mráz, který by jejich stavy zredukoval, lze očekávat v honbě za potravou výrazně větší škody. Škůdci tohoto druhu totiž jednak okusují kořínky, ale hlavně ohryzem takzvaně kroužkují kmínky mladých stromků, které tak odsoudí k zániku. Ohryzají totiž kůru u země kolem dokola kmínku a zamezí tak průchodnosti živin do koruny a zpět. Okousané krčky stromků bývají ukryty v trávě a teprve po uschnutí stromku v následujícím roce se přijde na příčinu "Jedná se zejména o mladé listnáče, které musíme chránit nátěrem nejen pupenů a letošních výhonů, ale také nátěrem kmínků u země. Kdo někdy tuto práci dělal, ví, co to znamená. V mladých hustých porostech je to práce velmi náročná, což se projevuje v nákladech," řekl ředitel společnosti Lesy města Písku Jiří Procházka. Ten také uvedl, že se lesáci brání tomu, používat proti myšovitým škůdcům jedy. Tato ochrana se v lese řídí zvláštními, hodně přísnými předpisy a nikdy se nedá dost dobře zabránit byť minimálnímu zatěžování životního prostředí.
Nátěry proti myšovitým škůdcům se pak musí provádět také v oplocenkách, kde se proti okusu zvěří nenatírá.
"Navíc se do oplocenek nedostanou lišky a divoká prasata, přirození nepřátelé myší," dodal Procházka.
Hrozba přemnožení myší zatím nechává klidné zemědělce, kteří věří, že zima tyto škůdce dostatečně zredukuje.
"Jediné škody vznikají na loukách, kde myši vyhledávají jako potravu divoká prasata. Rytím do značné hloubky dokáží luční porosty značně znehodnotit," uvedl ředitel Okresní agrární komory v Písku Václav Varous. Tuhle záležitost ale řeší mezi sebou zemědělci a myslivci.

PAVEL HUBKA

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.