Přihlásit
Sample Image

Litevští myslivci odmítli žádost vlády o odstřel medvědice ve Vilniusu

Myslivost 0

O rozruch ve Vilniusu a jeho okolí se postarala medvědice, která se do hlavního města zatoulala z lesů. Dva dny se pohybovala po různých čtvrtích města, přecházela dálnice a prozkoumávala dvorky, píše agentura AP. Sledovali ji lidé s chytrými telefony a dokonce i drony. Vláda vydala povolení k jejímu odstřelu, narazila...

Sample Image

Prezident podepsal novelu zákona o zbraních. Lékaři budou muset prověřovat, zda pacienti…

Myslivost 0

Prezident Petr Pavel podepsal 11. června 2025 soubor novel zákona o zbraních a střelivu a zákona o munici, jenž vejde v platnost od ledna příštího roku. Mimo jiné zavádí povinnost pro lékaře prověřovat vlastnictví zbrojního průkazu u pacientů, kteří trpí takovou nemocí, vadou nebo stavem, které by způsobilost nakládat se zbraněmi nebo municí vylučovaly. 

Sample Image

Ministerstvo zemědělství poskytuje dotace na plašiče zvěře, drony a senzory na žacích…

Myslivost 0

Ministerstvo zemědělství každoročně vypisuje dotace pro zemědělce i myslivce na pomůcky, které při senoseči pomůžou vyhledat a zachránit srnčata a případně další mláďata schovaná ve vysoké trávě. Žadatelé mohou získat...

Sample Image

Rarita roku 2025 – výsledky 1. kola

Rarita roku 0

Soutěž Rarita roku 2025 o nejzajímavější srnčí trofej odstartovala! Do 19. května přijímala redakce Světa myslivosti fotografie trofejí přihlášených do prvního kola. Sešlo se jich celkem 13 a pro novou...

Sample Image

Termální drony DJI – srovnání v terénu

Myslivost 0

Ve Světě myslivosti č. 3/2025 jsme provedli srovnání nejdostupnějších dronů s termokamerou na základě parametrů významných pro potřeby využití v myslivosti. V článku jsme se zaměřili na drony v cenové relaci do...

Sample Image

V Ludgeřovicích na Opavsku se objevil los

Myslivost 0

V Ludgeřovicích na Opavsku se 2. června ráno objevil los evropský. Do obce se pravděpodobně zatoulal z Polska, kde je výskyt těchto zvířat častější. Jeho odchyt řešil Moravskoslezský kraj ve...

Sample Image

Česká republika odmítá zákaz olova ve střelivu od roku 2028

Myslivost 0

Vláda ČR po Evropské komisi požaduje, aby přehodnotila svůj přístup k omezování používání olova ve střelivu a stáhla aktuální návrh, který by v příštích letech ustanovil řadu zákazů. V tiskové zprávě to...

Sample Image

Evropská komise představila nový návrh na omezení olova ve střelivu pro sportovní…

Myslivost 0

Dne 27. února t. r. představila Evropská komise (EK) na schůzi výboru nařízení REACH (nařízení EU pro posuzování rizik, které mohou představovat chemické látky) nový návrh na změnu přílohy XVII...

Monitoring tisku - Myslivost

Speciality ze zvěřiny

Sample Image

Kubánské srnčí picadillo

Speciality ze zvěřiny 0

500 g mleté srnčí zvěřiny, 400 g sterilovaných drcených rajčat, 100 g zelených oliv bez pecek, 80 g sušených brusinek, 1 syrová červená paprika, 1 šalotka, 3 stroužky česneku, 100...

Sample Image

Daňčí jarní rolky s omáčkou z portského

Speciality ze zvěřiny 0

600 g daňčí kýty bez kosti (šál), 2 svazky jarních cibulek, 150 g selské šunky, medová hořčice, směs jemně mletého koření na zvěřinu, sůl; olej na pečení na omáčku: 200 ml portského, 100 ml silného zvěřinového vývaru, 3 lžíce másla, 10...

Sample Image

Zvěřinové kuličky v brusinkové omáčce

Speciality ze zvěřiny 0

na zvěřinové kuličky:500 g mleté zvěřiny (může být směs více druhů), 30 g parmazánu, 3 lžíce strouhanky, 1 vejce, lžíce olivového oleje, lžíce másla, lžíce citronové šťávy, lžička citronové kůry...

Africký mor prasat

Sample Image

Liberecký kraj je tři čtvrtě roku bez nových případů afrického moru prasat

AFRICKÝ MOR PRASAT

Liberecký kraj je tři čtvrtě roku bez nových případů afrického moru prasat (AMP). Poslední potvrzený nakažený divočák je z loňského srpna. Pokud v následujících třech měsících nepřibude žádný další, Česko...

Sample Image

Testy uhynulých prasat a divočáků ve Zlínském kraji loni africký mor neprokázaly

AFRICKÝ MOR PRASAT

Veterináři ve Zlínském kraji loni preventivně vyšetřili na africký mor 75 uhynulých prasat v domácích chovech. U žádného z nich se nákaza neprokázala. Pracovníci krajské veterinární správy loni pokračovali také...

Sample Image

Policie skončila v honitbách v Libereckém kraji s odstřelem divočáků

AFRICKÝ MOR PRASAT

Policie České republiky ukončila ve vybraných honitbách v Libereckém kraji druhou etapu odstřelu prasat divokých (první probíhala v listopadu a prosinci 2024). Od pondělí 10. února do čtvrtka 13. února...

Testy lovecké výzbroje a výstroje

Sample Image

Tip z Decathlonu na jarní doplnění výstroje

Lovecká výzbroj a výstroj 0

Většině našich myslivců je dobře známo, že v nabídce prodejce sportovního vybavení Decathlon naleznou bohatý sortiment lovecké výstroje pro každé roční období. V redakci Světa myslivosti jsme v průběhu dubna 2023 měli možnost...

Sample Image

Zimní lovecký set oblečení z Decathlonu

Lovecká výzbroj a výstroj 0

Nacházíme se v období, kdy kvalitní oblečení pro pobyt v přírodě zásadně ovlivňuje dobu strávenou na čekané v lese. Počátkem listopadu 2022 jsem měl příležitost otestovat zimní loveckou soupravu od firmy Decathlon.

Sample Image

Lovecký batoh Solognac Big Game 45/90

Lovecká výzbroj a výstroj 0

Nedílnou součástí lovecké výstroje většiny myslivců je kvalitní batoh, do něhož se dá naskládat vše potřebné pro konkrétní způsob využití. Menší batohy slouží k transportu věcí užitečných při individuálních a společných...

V lese chutná zvěřina nejlépe (Instinkt)

Název: V lese chutná zvěřina nejlépe
Zdroj: Instinkt
Datum: 22.11.2007
Autor: KL
Rubrika: Styl

 

Od české kuchyně odešel do Kanady, aby se k ní zase po letech vrátil - šéfkuchař a majitel Pensionu Kladská Vlastimil Reitmajer.

Začínal jste v hotelu Esplanade v Mariánských Lázních
a v roce 1980 jsem odešel vařit do Kanady. Tam byla gastronomie ještě v plenkách, na nízké úrovni - brambora a kus masa. Během šesti sedmi let se díky přistěhovalcům začala vyvíjet a vzkvétat. Kanaďané znovuobjevili quebeckou kuchyni, prosazovat se začala kuchyně francouzská, italská, mexická. Najednou začala být zdejší gastronomie pestrá. Velká výhoda byla, že se do Kanady mohlo dovážet nepasterizované mléko, originální produkty, sýry, což v okolních státech nebylo možné.

Vařil jste v Kanadě českou kuchyni?
Montreal je kosmopolitní město, ale přesto se česká kuchyně prosazovala špatně.

K české kuchyni jste se vrátil?
Vrátil jsem se do Mariánských Lázní a koncem devadesátých let jsme přebudovali ubytovnu lesníků na penzion a restauraci. Tady děláme českou kuchyni. Sbíráme staré české recepty, ale dříve než je nabídneme hostům na jídelním lístku, zkoušíme různé možnosti "na sobě", tedy vaříme si a jíme. Taková výstupní chuťová kontrola. Vracíme se k Magdaléně Dobromile Rettigové a modernizujeme ji. Dneska se člověk s klasickou českou kuchyní setká jen málokde.

Nevymýšlete recepty vlastní?
V kuchyni se už nic nového vymyslet nedá. Všechno už bylo vymyšleno a řečeno, dá se jenom obměňovat.

Nevaříte jen českou klasiku?
V nabídce máme mezinárodní kuchyni, děláme i tematické akce, chystali jsme kuchyni provensálskou, burgundskou a taky kanadskou. Měli jsme bizoní maso a čerstvé humry. Hlavně se však snažíme při vaření využívat sezonnosti a čerstvosti. Využít dobu, kdy mají potraviny tu nejlepší a nejtypičtější chuť.
Zvěřinu máme prakticky po celý rok, ale na podzim máme širší nabídku: divoké kachny, bažanty, zajíce, daňky.

Kde nakupujete?
Zajíce máme z Německa. Tam jsou nejlepší. Ostatní zvěřinu z Interlovu, protože nám garantují nezávadnost, a ryby z výlovů okolních jezer.

Co je při přípravě zvěřiny nejdůležitější?
Musí být dobře odleželá. Potom dostatečně dlouho marinovaná, tím změkne. Marinuje se v oleji, nejlépe tři dny před přípravou.

Někdo nemá zvěřinu rád pro její pachuť.
Jsou lidé, kteří zvěřinu jedí a milují, a potom její odpůrci. Dobře upravená zvěřina z kvalitního masa pachuť nemá. Tu má například maso od jelenů a daňků v říji. To maso je potom divně cítit, ale v tomto období tuto zvěřinu nebereme. Máme za ta léta už své zkušenosti a záleží nám na výborné chuti, kvalitě a skutečném chuťovém zážitku.
KL

Jsou lidé, kteří zvěřinu jedí a milují, a potom její odpůrci. Dobře upravená zvěřina z kvalitního masa pachuť nemá.

Foto popis: Manželé Libuše a Vlastimil Reitmajerovi chtějí příští rok na podzim otevřít další restauraci

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.

Kalendář akcí

20. červen 2025 - 21. červen 2025
47. lesnický den v Ralsku
Akce pro veřejnost
21. červen 2025 - 21. červen 2025
Národní myslivecké slavnosti 2025
Slavnosti

Přehlídky trofejí

20. červen 2025 - 22. červen 2025
Děčín

20. červen 2025 - 22. červen 2025
Mělník

20. červen 2025 - 21. červen 2025
Trofeje z honiteb VLS Mimoň

28. červen 2025 - 13. červenec 2025
Klatovy