Přihlásit

Ubylo zajíců, a tak omezují hony (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Střední Morava
Máme o deset tisíc méně zajíců, než jsou jejich zdejší obvyklé počty, stěžují si myslivci na Prostějovsku, Šumpersku a Jesenicku. Jedině na Olomoucku je zajíců dost. Letošní hony se tak na některých místech střední Moravy stanou pouhou symbolickou záležitostí. Počet zajíců na střední Moravě se pohybuje kolem pětadvaceti tisíc, což je o deset tisíc méně, než je ideální stav. "Na jaře se sice zdá, že bude zajíců dost, v průběhu roku ale spousta mláďat zahyne při zemědělských pracích. Hodně jich skončí také pod koly aut," říká Miroslav Kvapil z odboru životního prostředí a zemědělství olomouckého krajského úřadu.
 Právě rychlejší a výkonnější zemědělská technika, před kterou se zajíci neschovají, hustší silniční provoz, ale i přirození nepřátelé, jako lišky, divoká prasata a dravci, mohou za pomalé snižování stavu drobné zvěře. "Tam, kde jsou divočáci, nejsou většinou zajíci a bažanti a naopak. Prasata totiž mláďata většinou sežerou," vysvětlil Pavel Tesařík z prostějovské radnice, který má myslivost na starosti.
 Na nízkém počtu zajíců se odráží i to, jak se o ně myslivci starají. "V některých honitbách na Olomoucku se zajícům daří hlavně díky tomu, že jim myslivci do polí dávají napáječky na vodu, které bývá v některých místech nedostatek," vysvětlila Dagmar Čížková z oddělení péče o krajinu a zemědělství olomouckého magistrátu.
 Málo zajíců mají na Přerovsku a lokálně i na Šumpersku. "V minulém roce některá myslivecká sdružení nepořádala vůbec hony, aby nízké počty ušetřila," uvedl Marek Herman z přerovské radnice.
 Také podle Martina Řehy z odboru životního prostředí v Jeseníku se i u nich stanou hony spíše oficialitou. "Aby se tradice honů zachovala, budeme možná lovit vypuštěnou zvěř z klecového chovu. Tady je totiž velký problém zajíce udržet, nemají se totiž kam schovat," řekl. Jejich slova potvrzuje i předseda okresního mysliveckého spolku Vojtěch Grézl. "Hony budou letos spíše symbolickou a společenskou záležitostí, zajíců je opravdu málo," uvedl.
 Snad jedině na Olomoucku budou mít myslivci na honech možnost zajíce ulovit. "Už jsem byla na dvou honech a nemohu říct, že by zajíci chyběli. V některých honitbách je jich až neobvykle hodně," řekla Čížková.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - střední Morava

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.