Přihlásit

Kauza Klánovice (Metropolitní expres)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

DOPISY

Mnozí obyvatelé žijící u Klánovického lesa nesouhlasí s výstavbou golfového hřiště, nelíbí se jim ani rozhodnutí o mysliveckých honech, které by se měly konat v blízkosti obytných zón.

Reaguji na dva dopisy, které jste zveřejnili v Metropolitním Expresu dne 22. 11. 2007. Obě dámy píší velice účelově. Nejsem myslivec, ale ta jejich zášť! Myslivost se řídí zákonem. A v myslivosti - jako v každé lidské činnosti - jsou problémy. Možnost postřelení brokem je prakticky nulová v porovnání s možností úrazu na komunikacích. Na tom krásném upraveném golfovém hřišti si jejich děti jistě užijí při přírodovědných vycházkách, ale až na to, že jim tam postaví cedule: Golfové hřiště, Soukromý pozemek, Vstup zakázán! V tom neupraveném lese by jejich děti mohly vidět divokou zvěř, brr. Vše s rozvahou, ale ty jejich dopisy jsou, jak jsem již psal, účelové. Ostatní snad už každému dojde.
Josef Václav Sládek

Zaujal mě článek o plánované honitbě myslivců v Klánovickém lese. Často jezdíme s rodinou do Klánovic v létě na kole. U lesa přímo nebydlíme, ale chápu pobouřené obyvatele, kteří se bojí o děti i psy, které do lesa chodí venčit. Snad by se hon myslivců dal ohraničit tak, aby nezasahoval do frekventovaných cyklostezek a cest, kam lidé denně chodí. V této podobě mi návrh přijde naprosto nesmyslný.
J. L.

Na území dánského hlavního města Kodaně je rozsáhlá obora s jelení a daňčí zvěří. Zároveň je v ní vybudované golfové hřiště a několik míst s dětskými hřišti a zázemím pro návštěvníky obory. Lovci loví v uvedenou dobu, sváží ulovenou zvěř na určená místa, kde se ulovená zvěř vyvrhuje a připravuje k transportu. Na tyto místa po dohodě chodí exkurze ze všech stupňů škol. Žáci zjišťují, že maso je živočišný produkt, mohou vidět na vlastní oči orgány zvěře. Lovci odpovídají na otázky, proč se zvěř musí lovit a jakým způsobem se lov provádí. Zpravidla hodinu po východu slunce přicházejí golfisté a beze strachu o svůj život zvesela holdují svému koníčku. S nimi přicházejí také ostatní návštěvníci obory. Hodinu před západem slunce zase spořádaně odcházejí a nechávají prostor k odlovu zvěře. Prostě se všichni uměli dohodnout a nemusí spolu bojovat v žabomyších válkách s používáním nefér argumentů a nepodložených obav laické veřejnosti, tak jak to vidíme dnes v Klánovickém lese.
Luděk Králíček

Myslím, že by měl starosta nechat občany bydlící u Klánovického lesa o projektech hlasovat.
Vendula Záborská

***

Dopisy jsou redakčně kráceny a nevyjadřují stanovisko redakce Metropolitního Expresu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.