Přihlásit

Les obklíčilo šedesát střelců (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Horní Čermná
Třináct lidí v oranžových vestách stojí před hustým lesem. Při pohledu na mokré větve vědí, že je v houštině nečeká nic příjemného. V tu chvíli se lesem nese zatroubení. Honci vyrážejí vpřed. Šedesát myslivců čeká, co jim z leče vyženou přímo na mušku. Hon v Horní Čermné u Lanškrouna právě začal.
 "Huš, huš, huška," křičí vyháněči a přitom se prodírají tím nejhorším možným terénem. Chvilku po kolena ve sněhu, poté se smekají po mokrém listí a neustále je přitom kropí voda z větví.

Honci vyplašili čtyři divočáky "Prase dozadu! Další doleva. Další prase," křičí zmáčené postavy, když vyruší ze spánku skupinku divokých prasat.
 Prásk! Prásk! Padají první rány. Honcům to vlévá do žil nové síly, kterých ve změti stromků a keřů rychle ubývá. "Huš, huš," přidávají na intenzitě. Hlasivky jenom přeskakují. Rány od větví najednou tolik nebolí.
 Konečně konec houští. "Tak kolik? Trefili něco? Mají to prase? Bylo jich nejmíň čtyři nebo pět," volají na sebe vyháněči.
 Byli úspěšní. Hned při první leči myslivci ulovili dva divočáky.
 "Blahopřeji. Vypadá to, že večer to budeš mít drahý," gratulují kolegové šťastnému střelci Jiřímu Duškovi.
Ten jako střelec většího z obou prasat měl reálnou šanci stát se králem honu. To s sebou nese několik společenských a ne úplně levných povinností. "To snad ne. Doufám, že ještě něco někdo trefí. Vždyť jsme teprve začali," s úsměvem Dušek odmítal povinnost pohostit večer své kolegy.
 Ovšem i pro vyháněče může mít hon drahou tečku. Myslivci totiž nekompromisně vyžadují, aby se v lese mluvilo jejich hantýrkou. Porušení tradice mívá obvykle dohru.
 "To prase má úplně vykloubenou nohu," podivil se jeden z vyháněčů, když nakládal divočáka na vozík. Okamžitě v něm hrklo. Správně měl říct místo noha běh.
 "Měl velké štěstí, že si toho nikdo nevšiml. Jinak by se to bez placení rundy neobešlo," hašteřil se večer na oko hospodář honitby Karel Marek.
 Nakonec však nemusel platit občerstvení pro kolegy ani střelec divočáka. Hon totiž přinesl mnohem kapitálnější úlovek. Jan Štěpánek z nedaleké Bystrce ulovil laň.
 "Poprvé jsem se stál králem honu a poprvé jsem ulovil vysokou. Mám z toho radost," neskrýval nadšení úspěšný myslivec. Poté za "odměnu" obešel účastníky honu s lahví něčeho ostřejšího.
 Myslivec navíc lani ukončil trápení. Byla poraněná a ošklivě napadala na zadní běh. "Vypadá to, že ji někde trefilo auto. Těžko by přežila zimu. Lišky by ji ve sněhu utahaly," dodal myslivec Štěpánek.
 Kdo by si však myslel, že se u Štěpánků v neděli hodovalo na zvěřině, ten by se mýlil. Střelci totiž náleží ze zvířete pouze trofeje.
 Na slavnostním výřadu vedle laně a prasat ležel ještě jeden zajíc. Někomu by se takový výsledek mohl zdát nedostatečný. "Hon hodnotím jako úspěšný. Dvě prasata a laň jsou dobrým úlovkem. Navíc jsme měli hojnou účast. Šedesát střelců jsme tady už dlouho neměli," zhodnotil průběh lovu hospodář Marek.
 Hony nyní probíhají po celém kraji každý víkend až do Vánoc.
 "Manželka z toho asi příliš velkou radost mít nebude," těšil se na další hony jeden z myslivců.

Foto popis: PO HONU. Šedesát střelců v Horní Čermné na Lanškrounsku při honu ulovilo dvě prasata, laň a zajíce.
Foto Autor - Foto - MARTINA MAREŠOVÁ

Regionální mutace Mladá fronta DNES - Pardubický kraj

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.