Přihlásit

Chovejte se ohleduplně (Táborský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Začíná pomalu zimní období, a tak jako v létě, tak i v zimě, se lidé rádi procházejí krajinou.
Pohyb v přírodě je zdravý, ale zvýšený pohyb zvláště ruší zvěř, která je v tomto období zesláblá. Nikdo nechce nikoho omezovat, ale i zvěř potřebuje svůj klid. Proto se obracíme na majitele psů, aby své miláčky vodili na vodítku a pohybovali se po veřejných cestách.
Nejezděte na motocyklech, čtyřkolkách, horských kolech a koních v lesích a polích a mimo veřejné cesty. Omezte pohyb v přírodě ve večerních hodinách, kdy zvěř vychází ze svých denních úkrytů na pastvu. I ona potřebuje svůj klid a prostor.
Chovejme se ohleduplně, a to jak k tomu, co vytvořila příroda, tak i k tomu, co vytvořil člověk. Zákon o myslivosti ukládá uživatelům honidby, tedy myslivcům, zřizovat v honidbě zařízení pro přikrmování zvěře v době nouze, krytů pro zvěř a podobně.
Mezi myslivecká zařízení patří i jednoduché stavby pro pozorování a lov zvěře, zvané posedy, pozorovatelny nebo mysliveckou mluvou kazatelny. Na vybudování těchto zařízení vynakládají myslivci spoustu času a finančních prostředků.
Bohužel se stává, že jsou někdy poškozována. Jedná se o rozbíjení oken, žebříků, sedaček a podobně. Je třeba se zamyslet, komu to vadí, nebo zda je to pouze vybití energie.
Obracíme se na vás, nevylézejte na posedy, je to majetek myslivců a nejsou určeny pro veřejnost. Poškozování těchto zařízení je přestupkem podle zákona a může za ně být vyměřena pokuta až 30 000 korun. Chovejte se k přírodě ohleduplně a vychovávejte v tomto směru i své děti.
Je třeba zde připomenout, že myslivost není jen koníčkem nebo sportem, je to soubor činností prováděných v přírodě ve vztahu k volně žijící zvěři jako součást ekosystému.
V dnešní tolik už člověkem přetvořené přírodě nelze spoléhat na to, že si ona všechno vyřeší. Jsou to právě myslivci, kteří chrání a snaží se zachovat druhy zvěře a volně žijících živočichů, jejichž existence je ohrožena. Naopak lovem regulují početní stavy druhů zvěře, u kterých by mohlo dojít k přemnožení.
Věříme, že i přes stále se zvyšující tlaky na naši přírodu (motorismus, letecký provoz, balonové létání, mechanizace zemědělství aj.) v ní při vzájemné ohleduplnosti a toleranci všichni najdeme určitý přiměřený prostor pro realizaci svých zájmů.
Za pochopení děkují myslivci.

MIROSLAV NOVOTNÝ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.