Přihlásit

Slovensko chce Unii nabídnout medvědy (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

SR chce nezvyklým způsobem vyřešit přemnožení medvědů - nabídne je zemím Unie. "Je to asi jediná možnost, jak přemnožené šelmy zachránit před odstřelem," řekl státní tajemník ministerstva životního prostředí Jaroslav Jaduš.
 Úřad na příští rok plánuje sčítání medvědí populace a pokud se potvrdí přemnožení, vývoz do států EU je zřejmě jedinou možností, jak zabránit odstřelu určitého množství těchto šelem. "SR nabídne státům Unie medvědy bezplatně. Jsem přesvědčen, že státy, kde chybí medvěd jako přirozený predátor, toto řešení přivítají," uvedl Jaduš.
 Medvědů je v SR podle odhadu 600 až 800. Stále častěji se objevují v blízkosti horských chat a hotelů, kde hledají potravu. K poslednímu útoku medvěda na člověka došlo v červenci u obce Sebechleby, kdy čtyřicetiletý myslivec utrpěl vážná zranění.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.