Přihlásit

Stavba větrných elektráren na Olomoucku (Radiožurnál)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moderátor
Nedaleko Šternberka na Olomoucku se má stavět devět větrných elektráren. A je pochopitelné, že tento plán má v regionu své zastánce i odpůrce. Stavba v katastrálním území dvou obcí - Lipiny a Horní Loděnice - už prošla schvalovacím řízením při posouzení vlivu stavby na životní prostředí. Teď je na řadě rozhodnutí při územním a stavebním řízení a vše sleduje redaktorka Marie Hovadíková.

Redaktor (Marie Hovadíková):
Investici za tři čtvrtě miliardy korun chce realizovat rakousko-česká společnost Vetureal. Její jednatel Alexandr Šotkovský vysvětluje.

Host (Alexandr Šotkovský):
Sledovali jsme trend vlastně na poli energetiky v celé České republice i v Evropě jako takové. Velice mnoho se přiklání k obnovitelným zdrojům energie a lokalita Horní Loděnice a Lipina jsme objevili jako jednu velice výraznou, která by mohla tady v tomhle případě něco zapomoci. Těch devět elektráren vyplývá v podstatě konstelace celého toho parku se vzdáleností od obydlí tak, abysme v podstatě dodrželi veškeré české normy, hlukové limity a vlivy na zdraví.

Redaktor (Marie Hovadíková):
Obec Lipina i Moravská Loděnice s výstavbou souhlasí. Starosta Moravské Loděnice Gustav Repajn říká.

Host (Gustav Repajn):
Podporujeme ten záměr, protože přinese finanční prostředky a mnoho jako dalších věcí, které na to budou navazovat jako třeba vybudování komunikací a další věci, které se potom ještě domluvíme s investorem.

Redaktor (Marie Hovadíková):
Obdobný názor zastává i starosta Lipiny Tomáš Pudl.

Host (Tomáš Pudl):
Doteďka vobci se nám neozval jeden jediný občan, který by proti tomu nějakým způsobem vystupoval nebo byl proti.

Redaktor (Marie Hovadíková):
Občané Lipiny to vidí takto.

Občan:
K tomu větrnýmu parku si myslím to, že by to byla dobrá věc. Je to ekologický a myslím si, že trošku to pozvedne aj tu obec.

Tak jako záleží na tom, my tady máme mysliveckej spolek a ten je zásadně proti, ale já se jim ani nedivím, protože teď tady má být rozjetá ještě sjezdovka, takže oni mají strach, že vlastně tady ta fauna a prostě to, co všechno je tady, ty lesy, to bude všechno narušený. Jako občanka, no tak já nevím, jakej to bude přínos pro nás. Doufám teda, že když už jsme to schválili, tak snad ten dobrej.

Já taky říkám, že to je dobrá věc a že by se to mohlo udělat tady, protože tady jsou takové kopce a pěknej větr tady, tak já myslím, že by to bylo dobrý.

Umístění těchto větrných elektráren bude za kopcem, nebude to vůbec ničemu vadit, protože obec Lipina a Stachov, ty jsou za kopcem, není se čeho obávat.

Redaktor (Marie Hovadíková):
Kategoricky proti větrnému parku jsou však někteří lidé z obcí Těšíkov, Hraničních Petrovic a také Šternberka. Sepsali proto petici, pod kterou je 110 podpisů. Její iniciátor Josef Kapitán shrnuje.

Host (Josef Kapitán):
Na stavbě především vadí, že jde o stavbu velmi neekologickou a neekonomickou a dojde k velmi výraznému zásahu do velmi hodnotného krajinného rázu v okolí Šternberka. Máme také obavy z velmi negativního působení hluku na obyvatele okolních obcí a to jak hluku slyšitelného, že dojde například v naší obci Těšíkově k zvýšení hluku až na samou hranici hygienického limitu, a pak také působení infrazvuku, který podle některých studií může mít velmi negativní zdravotní dopady na obyvatelstvo.

Redaktor (Marie Hovadíková):
Žádné velké nadšení nepanuje ani v samotném Šternberku. Jak uvádí starosta Jaromír Sedlák.

Host (Jaromír Sedlák):
Rada města Šternberka má obavy z trvalého estetického poškození mikroregionu Šternberska, který my zařazujeme částečně do oblasti cestovního ruchu a máme za to, že stopadesátimetrové věže větrných elektráren toto území částečně znehodnotí.

Redaktor (Marie Hovadíková):
Někteří kritizují postoj Olomouckého kraje, který prý neměl při posuzování vlivu stavby na životní prostředí dát kladné stanovisko. Mluvčí hejtmanství Tomáš Kocich vysvětluje.

Host (Tomáš Kocich):
Krajská správa nemá v žádném případě možnost stavbu větrných parků nebo větrných elektráren jakkoliv regulovat. V případě větrného parku nad Šternberkem rozhodoval krajský úřad prostřednictvím odboru životního prostředí a ten sledoval, zda stavba splňuje všechny zákonné podmínky a ty v té době splňoval, a proto stavbu povolil. Situaci kolem větrných elektráren, respektive staveb většího rozsahu, nám není jedno, proto chystáme na příští rok studii, která by vymezila lokality vhodné pro stavbu těchto alternativných zdrojů energie.

Redaktor (Marie Hovadíková):
Stavební úřad ve Šternberku své rozhodnutí vydá do konce měsíce.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.