Přihlásit

Neděste lidi ve svém okolí (Orlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Reaguji na článek Jana Kaňky, uveřejněný v Orlickém deníku dne 26. 11. 2007.
Autor článek velmi silně emocionálně zabarvil a vsadil na lokální patriotismus. Dokonce se snaží čtenáře vyděsit!
Není to nic nového, s tím se setkáváme stále častěji. Jak jistě víte, v poslední době jsou zaznamenány organizované akce odpůrců větrných elektráren (VE).
V zahraničí, kde jsou dnes o 15 až 20 let dále v oboru větrné energetiky, si tímto vývojem prošli rovněž.
Nám nezbývá, než respektovat to, proč tento mladý obor vzniká. Jaký je světový vývoj a trend v tomto oboru a jaké jsou naše místní podmínky a možnosti.
Pro naši populaci je v součastné době nejdůležitější získat maximum nových a kvalitních informací. To znamená čerpat data ze součastného provozu nejmodernějších strojů. Takový stroj je mimo jiné navrhován také v projektu na katastru obce Výprachtice. Tyto stroje se mohou pochlubit nesrovnatelně vyšší účinností, než jakou mají stroje zastaralé.
Píše- li autor o šílenství, nekoncepční a živelné výstavbě, je to pro neznalého čtenáře jistě alarmující a bude mít obavu, v jakém prostředí to vlastně bude za pár let žít?
Odpůrci tímto způsobem získávají podporu z řad vystrašených občanů. Je to nefér hra, ale je to tak.
Všichni si musí uvědomit, že obor větrné energetiky zaznamenává v roce 2007 v naší zemi velmi dynamický rozvoj. V součastné době nejde o žádnou nekoncepční a živelnou výstavbu, ale jde pouze o návrhy investorů, které jsou projednávány s obcemi. Investoři jsou se svými návrhy projektů pochopitelně v těch lokalitách, kde je větrný potenciál.
Málokterý s těchto projektů je v nějaké pokročilejší fázi, ještě méně jich vznikne.
Jsou různá a velmi významná technická omezení, která jsou, obrazně řečeno, velmi hustým sítem. Ne každý projekt tímto sítem propadne. To znamená, že podle našeho odhadu asi 90% projektů končí, nesplní technické parametry. Další významné procento projektů nesplní kritéria sledovaná odborem životního prostředí. O tomto faktu se ostatně autor také zmiňuje. Projekt navrhován v národním či přírodním parku nebo CHKO velké šance na realizaci nemá. Jsou zmiňovány oblasti Natura 2000 jako lokality chráněné EU.
Víte, co je velmi zajímavé? Obnovitelné zdroje a VE jsou také podporovány EU! A je tady hodně odborníků a odborných pracovišť, která projekt individuálně posuzují a hledají řešení, jak vyhovět oběma potřebám součastné společnosti. To je chránit přírodu a živočichy, ale rovněž podporovat rozvoj moderní civilizace trvale udržitelným způsobem, který nebude nevratně poškozovat životní prostředí. A to je právě ten důvod, proč jsou všude ve světě VE v posledních 30 letech instalovány a využívány.
Autor se rovněž zmiňuje o problematice smluv investorů s obcemi, o jejich důvěryhodnosti a schopnosti dostát svým závazkům vůči obcím. Ano, je to věc velmi důležitá.
Nemůžeme však přece házet všechny do jednoho pytle! V posledních letech jsme se museli zorientovat v mnoha nových věcech a oborech. Museli jsme se naučit poznávat a odlišovat firmy, firmičky a živnostníky kvalitní a poctivé od těch druhých. Zvládli jsme to. Chvíli nám to trvalo, ale zvládli jsme to. Myslím si, že to obce a lidé v obcích zvládnou i v případě nového oboru větrné energetiky.
I zde se jistě potkáváte s investory, jejichž odbornost a záměry jsou různé. Neznamená to ale, že vyděsím lidi natolik, aby v lokalitě panoval strach a odpor k VE.
Věřte mi, jsou v ČR investoři kvalitní a zkušení. Čas ukáže, kdo k nim patří. Pro zajímavost jsou stožáry pro tyto moderní VE vyráběny v Chrudimi, převodovky v Plzni. V Chrudimi se dokonce montují pro některé světové výrobce celé VE.
Uvedu další příklad: větrný park v Ostružné u Ramzovského sedla, kde je 6 VE, byl zařazen do Turistické encyklopedie zajímavostí Olomouckého kraje.
Je to lokalita v letní sezoně navštěvovaná turisty a cyklisty, v zimě lyžaři. Nikdo z nich se této lokalitě obloukem nevyhýbá, naopak. Lokalita se úspěšně rozvíjí, zařízení se modernizují.
Máme vyjádření starostů z lokalit, kde VE již stojí. V těchto vyjádřeních se jasně píše, že VE nijak negativně neovlivňují život místních lidí ani nevyhnali zvěř myslivcům z revíru. Ceny nemovitostí a pozemků se nesnižují, prostě se žije normálně dále i s fungujícími VE, pane Kaňko. Neděste, prosím, lidi ve svém okolí!
S pozdravem

MICHAL JANEČEK, Eldaco, s. r. o.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.