Přihlásit

Blízko Vrchoslavic vysvětili myslivci kříž svatého Cyrila (Prostějovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Patnáct nadšenců obhospodařujících přes sedm set hektarů honitby, se před nedávnem rozhodlo obnovit kříž věnovaný svatému Cyrilovi," píše Leona Roháčková.

Mnoho lidí dodnes setrvává v přesvědčení, že příznivcům mysliveckého cechu jde o jediné: s puškou na rameni a slídícím psem po boku pročesávat les a bez milosti střílet po všem, co se hýbe. Už dávno tomu tak není. Muži a ženy se ve službách svatého Huberta věnují hlavně ochraně přírody, pečují o krajinu, starají se o její zvířecí obyvatele. Nejinak je tomu u členů Myslivecké společnosti Mořice Vrchoslavice. Patnáct nadšenců obhospodařujících přes sedm set hektarů honitby, se před nedávnem rozhodlo obnovit jednu z místních památek. V poli nazývaném Zadní lán, postavili myslivci dřevěný kříž věnovaný svatému Cyrilovi. Materiál na téměř tři metry vysoký modřínový symbol dodal z vlastního lesa Theodor Kroupa, sošku světce Josef Jášek. Členové společnosti investovali mimo zmíněného hlavně práci, které bylo při výrobě, přepravě a vztyčování kříže víc než dost. Monument totiž stojí na místě, kde podle pověsti kdysi svatý Cyril kázal obyvatelům okolních obcí. Nahradil původní rozpadlý kříž, který byl naposledy obnoven v třicátých letech minulého století. Nemalou zásluhu na obnově má Obecní úřad ve Vrchoslavicích, který se podílel na financování. Konečnou fází bylo slavnostní vysvěcení, kterého se v říjnu ujal páter Alois Kotek. Kříž se tak díky skupince mysliveckých nadšenců vrátil na místo, kde po léta chránil obyvatele okolních obcí. Doufejme, že tak bude činit i nadále a mimo obyvatel lidských dohlédne i na ty zvířecí. Právě zvěř je totiž díky nedaleké dálnici, která dělí honitbu na poloviny, v největším ohrožení.

Foto - ilustrační

Leona Roháčková, Prostějov

Vyšlo také v: Přerovský deník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.