Přihlásit

Nadbytek divočáků (TV Prima)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moderátor
Po střední Moravě pobíhá letos čtyřikrát více divočáků, než stanovuje norma a černá zvěř škodí hlavně zemědělcům. Prasata jsou odolná proti nemocem a mírná loňská zima jim navíc pomohla. Ministerstvo zemědělství tak doporučilo využít dříve zakázaných způsobů lovu.

Autor
Divočáci mohou být podle zákona pouze v honitbách větších než tisíc hektarů. Zabránit jejich přesunům ale nelze. Norma byla letos pro celý Olomoucký kraj 550 kusů. Skutečnost ale přesáhla 2100 prasat. Myslivci mohou přemnožené štětináče střílet i způsoby, které jim zákon umožňuje jen výjimečně.

Miroslav Kvapil, oddělení lesnictví:
Budeme očekávat, jak to bude dál, protože samozřejmě prase divoké se poměrně velice rychle, ty početní stavy se mohou rychle zregenerovat.

Autor
Samotné sčítání je každé jaro. Vyhodnotí se například výsledky odstřelu, který stále probíhá.

Miloš Porč, ředitel Okresní agrární komora:
Ta zvěř má prostě z lidí strach. A pokud je už nucena navštívit někde nějaký zahrádkářské kolonie, tak jen z toho důvodu, že je vytlačována z jeho přirozeného působiště.

Autor
A to z lesů, kde nemá potřebný klid. Vinou houbařů nebo hluku z přilehlých cest jsou tak vytlačeni do zemědělských pozemků. Zatím, co v lesích je jejich význam pozitivní tím, že podporují jejich přirozenou obnovu, na polích je to přesně naopak. Od července až do listopadu se schovávají v kukuřici.

Miloš Porč, ředitel Okresní agrární komora:
Mezitím je ukryta v pšenicích, v jiných obilovinách, máku a všude podobně, kde ten klid má. Kde může být, tak tam nějaké ty škody nadělá.

Autor
Objevují se i situace, kdy se prasata dostanou do těsné blízkosti domů. Velký podíl ale na tom mají i lidé sami. V zahrádkářských koloniích přesahují přes plot shnilou zeleninu, kterou zvěř tím tak nalákají. A pokud není zahrádka dobře zabezpečena, navštíví i ji a škody jsou pak větší.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.