Přihlásit

Zvěřinu není lehké uhlídat (Nový život)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Břeclavsko
Předtím, než skončí zvěřina v nabídce restaurací, musí ulovená zvěř projít veterinární prohlídkou. Pokud nemá restaurace při kontrole dodací list o nabytí masa, hrozí jí postih.
"Letos jsme se zatím s takovým případem nesetkali. Loni ovšem v okrese byly tři případy s podezřením na upytlačenou zvěř. Při kontrole chyběly podnikům doklady o nabytí masa," řekla vedoucí břeclavského pracoviště Krajské hygienické stanice se sídlem v Brně Jana Laštovičková.
Dokázat však někomu něco je dost obtížné. Zvěřina je při kontrolách v zabitém a mraženém stavu.
"Je to také o poctivosti hospodských. I když kontroly v podnicích probíhají, samozřejmě neohlídáme v každé hospodě každé maso," přiznala Laštovičková.
Gurmánům, kteří si zajdou na zvěřinové speciality, je zpravidla úplně jedno, odkud maso pochází. Jeho původ nezkoumají. "Jediné, co mě zajímá, je, jestli je to srnka nebo divočák. Jednou se mi totiž stalo, že mi v restauraci přistál na talíři místo srnčího vepřový guláš," podělil se o svou nedobrou zkušenost Martin Majko z Břeclavi.
Hygienici provádějí v restauracích v době konání zvěřinových hodů pravidelné kontroly. Nezaměřují se však výlučně na zvěřinu, ale zjišťují všechny náležitosti, které jim zákon ukládá.
Cesta zvěřiny do kuchyní restaurací začíná už u lesníků. Lesní závody zvěř shromažďují v centrální sběrně. Mají ji pro vlastní potřebu nebo ji posílají do zpracoven. "My restauracím maso nedodáváme.
Naše zvěř putuje pouze k velkoodběratelům, jsou to větší dodávky," sdělil ředitel Lesního závodu Židlochovice Tomáš Blaha.
Zákonodárci nyní připravují novelu zákona, která by současnou praxi veterinárních prohlídek zjednodušila. "Fungoval by systém, že by zvěřinu nekontroloval veterinář, ale mohl by to dělat například někdo od nás," nastínil Blaha. Například v sousedním Rakousku je to tak, že ulovená zvěř putuje přímo k myslivcům, odkud po prohlídce míří přímo do restaurace.

JIŘÍ ŠEVČÍK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.