Přihlásit

Novela zákona na ochranu zvířat proti týrání (Radiožurnál)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moderátor (Ondřej Černý):
Lovečtí psi zřejmě opět budou moci při výcviku přijít do kontaktu s lovenou zvěří. Dosud je liška ve cvičné noře od psa oddělena mřížkou. Poslanci dnes ale při schvalování novely zákona na ochranu zvířat proti týrání podpořili ustanovení, které tuto mřížku v podstatě odstraňuje. Novelu teď bude posuzovat Senát. O dalších aspektech, které dnes schválená novela přináší, teď budeme mluvit s místopředsedou sněmovního zemědělského výboru sociálním demokratem Ladislavem Skopalem. Dobrý večer.

Host (Ladislav Skopal):
Dobrý večer.

Moderátor (Ondřej Černý):
A také se členem sněmovního zemědělského výboru Přemyslem Rabasem ze Strany zelených. I vám přeji pěkný večer.

Host (Přemysl Rabas):
Dobrý večer.

Moderátor (Ondřej Černý):
Přemysl Rabas dnes hlasoval proti přijetí novely. Jak jste hlasoval vy, pane poslanče Skopale?

Host (Ladislav Skopal):
Já jsem hlasoval pro přijetí novely.

Moderátor (Ondřej Černý):
A proč?

Host (Ladislav Skopal):
Já si myslím, že jsou dvě záležitosti. Zaprvé pokud chceme vycvičit psa tak, jak se cvičí třeba divoká zvěř v přírodě, kde mláďata cvičí matka, tak je rovněž necvičí na nějakých atrapách, ale doopravdy na živých zvířatech. Tudíž i myslivec musí tuto činnost, pokud nechce přijít o loveckého psa, dělat podobně.

Moderátor (Ondřej Černý):
Pane poslanče Rabasi, podle vás norma přináší dílčí vylepšení, ale celkově míří opačným směrem. V čem konkrétně?

Host (Přemysl Rabas):
No, tak třeba zrovna tady v tom, protože Evropská unie už od podobných praktik dávno ustoupila. My jsme to taky v legislativě měli zakázaný a znovu to povolit je krok zpátky. To prostě takhle se nechová civilizovaná země, abychom cvičili zvířata na jinejch zvířatech. To je středověk.

Moderátor (Ondřej Černý):
A co možný argument stranického kolegy pana Skopala, poslance Petra Zgarby, který říká, že ochrana predátorů jako je liška je dostatečná a někdy jsou chráněny dokonce více než zvěř a zvířata pernatá?

Host (Přemysl Rabas):
Tady to jsou dvě rozdílný věci. Jedna věc je ochrana predátorů. Já samozřejmě jsem pro to, aby se lišky v nějaký míře tlumily, to samozřejmě ano. Ale pak je tady ochrana zvířete jako takový, jako živý bytosti. A to si myslím, že cvičit psa na lišce, aby v noře umělý se do sebe zakusovali a pak je vytahovali ven a házeli zakouslí do sebe do vody, aby se od sebe vodtrhli, to prostě nepatří do vyspělý civilizace.

Moderátor (Ondřej Černý):
Pane Skopale, jak už jsme zmínili, vy jste hlasoval pro návrh. Podle vás není problémem, že je v rozporu s evropskými předpisy, jak říká Přemysl Rabas? Negativní stanovisko ostatně přednesl i ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Host (Ladislav Skopal):
Já si myslím, že doopravdy predátoři z větší části, hlavně liška, je u nás přemnožena. Dokonce dochází k násadám, kdy se snažíme lišky v rámci vztekliny, dá se říct, ozdravit. Ale osobně si myslím, že doopravdy v přírodě se zvěř chová podobně a jde zde o většinou lovecké psy, kteří pokud nebudou vycvičeni, může dojít k tomu, že dojde k značenému přemnožení lišek a stane se nám to, že nebudeme mít vůbec drobnou zvěř, což se v některých částech území již stalo. Není to nic proti přírodě. Já si myslím, že i v přírodě samozřejmě dochází v rámci souboje predátorů k přímýmu kontaktu.

Moderátor (Ondřej Černý):
Ovšem v minulosti byl kontakt loveckých psů s lovenou zvěří zakázán. Je tedy ostrý kontakt psa s liškou skutečně potřeba, když do teď tomu nebylo? Jde o reflexi výsledků výcviku, pane Skopale?

Host (Ladislav Skopal):
Samozřejmě pokud chceme vycvičit kvalitního psa, je potřeba ho to naučit, tak jak ho učí nebo jak predátoři učí

Moderátor (Ondřej Černý):
Ptám se na to, jestli ty výsledky z praxe jsou jasně dané? Že pokud by k tomu nedocházelo, ten pes by byl nevycvičený a proto jste přistoupili k této změně?

Host (Ladislav Skopal):
Samozřejmě by mohlo dojít k tomu, že bysme přišli o kvalitní psy, kteří jsou vlastně určení k likvidaci predátorů.

Moderátor (Ondřej Černý):
Pane Rabasi, předpokládám, že vy s touto interpretací úplně nebudete souhlasit. Podle vás jednoznačně jde o týrání zvířat?

Host (Přemysl Rabas):
No, tam samozřejmě, že jde o týrání zvířat. Ale tlumení predátorů je úplně jiná otázka. Znám desítky myslivců, kteří jsou schopni nebo zastřelili ohromný množství lišek a nepotřebujou k tomu psa norníka. To jako tady se staví do polohy, jako že jediná možnost lovení lišky je dobře vycvičený norník. A to samozřejmě není pravda.

Moderátor (Ondřej Černý):
Na druhou stranu pokud nebudou tito psi vycvičeni, budou myslivci schopni řekněme střílet v dostatečné míře ty lišky, pokud se přemnoží?

Host (Přemysl Rabas):
Psi se cvičí, ale je možný ho vycvičit i bezkontaktně. Tohle není nutný, takhle jak se to dělá a je to prostě anachronismus. Je to středověk, tak jak jsem řekl. Je to špatně.

Moderátor (Ondřej Černý):
O zákonu na ochranu zvířat proti týrání poslanci v minulých letech diskutovali už několikrát. Například v roce 2005 hlasovali o tom, zda zachovat absolutní zákaz pokusů na zvířatech při testech kosmetických přípravků. Nakonec podpořili zachování takového zákazu. Jaký postoj ve Sněmovně převažuje v současnosti? Je reálné, že by v blízké budoucnosti mohlo dojít ke změně současného stavu, pane Skopale?

Host (Ladislav Skopal):
Já si myslím, že určitě. Myslím si, že testování je v případě, že to není nutné a bylo dokázáno, že ve spoustě případu již to není nutné na zvířatech, není potřeba a je to potřeba tlumit. Já nejsem typ člověka, kterej si myslí, že je potřeba vše zkoušet na zvířatech, ale myslím si, že by mělo docházet určitě k postupnému omezování. Ale z hlediska některých léků, a já nejsem lékař, je asi potřeba přece jenom určité léky zkoušet. Samozřejmě jsem proti tomu, aby to bylo u nějakých přípravků, které jsou pro zkrášlení osoby. Jde mi pouze o léky jako takové proti nemocem.

Moderátor (Ondřej Černý):
Přemysl Rabas je zvěrolékařem. Jaký je váš názor?

Host (Přemysl Rabas):
Tak samozřejmě pokud se týká zkoušek kosmetických přípravků, tak tam ten můj názor je striktní, že zkoušet kosmetický přípravky na zvířatech nelze. Pokud se týká léků, tak tam si myslím, že se bez toho ještě nějaký čas neobejdeme. Ale i přesto je možný využívat různé jiné cesty. Například využívání zkušeností z jiných států, protože stane se, že stejný pokus třeba se dělá na zvířatech v různých částech světa a je potřeba, aby ty výzkumné ústavy byly propojený a aby těch zvířat trpělo co nejméně, pokud se týká léků. To je asi jediná výjimka. Jinak samozřejmě politika armády kosmetických přípravků, čistících a tak dále, tam jak jsem říkal ten můj názor je velmi striktní a znamená to nezkoušet na zvířatech nic takového.

Moderátor (Ondřej Černý):
Poslední oblast. Vládní předloha ve své původní podobě počítala se zjednodušením postupu při odebírání týraných zvířat majitelům. Obce s rozšířenou působností by mohly takové zvíře neodpovědnému vlastníkovi nejen vzít, ale měly se také stát novým majitelem zvířete. Mohly by ho tedy později darovat nebo prodat jinému chovateli. Tato úprava ale z novely vypadla. Proč? Co je důvodem? Protože když se na to podívá člověk laickýma očima, přijde mu naprosto v pořádku, pánové.

Host (Ladislav Skopal):
Já bych chtěl ještě se vrátit k té předcházející otázce. Tam plně s kolegou Rabasem souhlasim. Ale k té záležitosti samozřejmě problém je v tom, že menší obce nemají třeba ty zkušenosti, nemají prostory odebírat tyto zvířata necitlivým majitelům. A proto já si osobně myslím, teď říkám jako svůj názor, že by tahleta záležitost by měla být řešena státní správou. Jestli to má být Státní veterinární správa nebo jiná instituce, která má zkušenosti se zvířaty, tam vidím jako tuto záležitost přednější. Ne obce, ale spíš nějaká ta součást veterinárních správ.

Moderátor (Ondřej Černý):
Přemysl Rabas.

Host (Přemysl Rabas):
No, já souhlasím s tím, že ten problém je velmi složitý a to řešení, jako že obec zabaví majiteli zvíře, je trošku zjednodušenej, protože co potom, že jo? To souhlasím zase s kolegou, že malé obce by s tím měly problém a nejenom malé, ale i větší obce nejsou vybavený. Ale nemyslím si, že by to mělo být v kompetenci Státní veterinární správy, ale měly by fungovat něco jako jsou stanice pro handicapovaná zvířata nebo útulky pro psy. Ale to je běh na  dlouhou trať a ten zákon asi nebyl připraven tak, aby vyřešil všechny tady ty souvislosti a aby to nezpůsobilo víc problémů než užitku. Takže docela chápu, že v poslední fázi tím, že to nebylo dostatečně prodiskutováno, byl ten pozměňovací návrh stažen.

Moderátor (Ondřej Černý):
Říká člen sněmovního zemědělského výboru Přemysl Rabas ze Strany zelených. Děkujeme a na slyšenou.

Host (Přemysl Rabas):
Na slyšenou.

Moderátor (Ondřej Černý):
A naším hostem byl také místopředseda sněmovního zemědělského výboru sociální demokrat Ladislav Skopal. I vám děkujeme a na slyšenou.

Host (Ladislav Skopal):
Na slyšenou.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.