Přihlásit

Turisté na Slovensku našli mrtvého medvěda (TV Nova)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moderátor
Ochránce přírody na Slovensku rozčílila zpráva, která přišla z Národního parku Malá Fatra. V Šútovské dolině našli turisté ležet mrtvého medvěda. Podle ochránců je to dílo pytláka. Na lov přísně chráněných medvědů je totiž nutná ministerská vyhláška.

Autor
Obrovský šok zažili turisti, když spatřili ležet přímo před sebou tohoto statného 300kilogramového medvěda. Postřelený medvěd uhynul, když ve svých posledních chvílích hledal vodu.

Miloš Majda, strážce přírody:
Takové postřelené zvíře trpí velkými bolestmi, ztratil hodně krve, měl pocit žízně.

Branislav Morgoš, hospodář, policie Kriváň Turany:
Okolo těch 15, 20 roků to může mít.

Autor
Střelec přitom nepřímo ohrozil i další lidi v lese. Právě postřelené obrovské a silné zvíře mohlo kvůli bolestem zaútočit.

Miloš Majda, strážce přírody:
Nechtěl bych potkat medvěda, který tam umírá kdesi při chodníku a má tři sta kilo.

Autor
Rána z kulovnice nebyla náhodná. Pytlák si vyhlédl toho nejsilnějšího samce v okolí, asi kvůli trofeji.

Michal Babnič, strážce přírody:
Takovýto medvěd mohl mít klidně i zlatou medaili, jako že když se oboduje ta lebka.

Autor
Získat ministerské povolení na odstřel medvěda není jednoduché. Minulý rok jich bylo uděleno jen 70. I přes tuto nedostupnost jsou trofeje žádané.

Michal Babnič, strážce přírody:
Má to velkou cenu. Zřejmě to potom prodají do zahraničí.

Autor
Pytlák má zatím v patách ochranáře. Policie čeká na oficiální zprávu z pitvy. Ochranáři se ale bojí, že důkazy proti viníkovi se budou hledat těžko, podobně jako je to v některých jiných případech. Šokující případ zabití medvěda vyšetřují i Poláci. V tomto případě měli turisti údajně ubít mladého medvěda dokonce kameny.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.