Přihlásit

Sezona lovu srnců skončila (Pardubický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pardubice
Skončila lovecká sezona lovu srnců a je třeba bilancovat, chválit a kritizovat.
Jak se zpívá v jedné písničce "Ten chlumecký zámek je za lesem." Ano, je za lesem na kopečku a pyšní se výhledem do okolních lesů, polí a rybníků, které byly vráceny v restituci 8. března 1993, hraběti Dr. Norbertu Kinskému, otci synů Kinských Dal Borgo.
Jedná se o zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou, hrad Kost a k tomu ještě 7225 ha lesa, 800 ha rybníků a 1000 ha polností. Další pozemky se mu postupně vracejí. Mladší synové Kinských Dal Borgo založili akciovou společnost s následujícím zaměřením:
"Lovy pro zahraniční a tuzemské lovce, prodej živé zvěře a prodej zvěřiny." Mimo tyto aktivity provozují vlastní pilu, řezivo a manipulační sklad, kde zhodnocují dar lesa. Že les nedává jenom dřevní hmotu, ale také zvěř, se můžete přesvědčit v následující informaci: O lov a odchod zvěře se stará provozní inspektor a myslivecký hospodář pan Petr Apoštol se svým devítičlenným kolektivem spolupracovníků. Jen namátkou jmenuji lesníky: Michal Prouza, Jan Němec, Vojtěch Kratochvíl, Stanislav Plecháč a takto bych mohl vyjmenovávat dál. Lesníci jsou zároveň průvodci lovců při poplatkových lovech. Jezdí sem zahraniční lovci, zejména: Němci, Rakušané, Italové, Holanďané, Angličané atd. a také tuzemští lovci.
V letošním roce byli pozváni na lov srnců i manželé Donátovi z Pardubic, kteří mají za sebou hezkou řádku loveckých úspěchů a trofejí.
Dle sjednaného termínu lovu jsme přijeli do Chlumce nad Cidlinou na dohodnuté stanoviště srazu, kde jsme byli přivítáni mysliveckým hospodářem panem Petrem Apoštolem a seznámeni s průvodci. Dále jsme byli informováni, že se zde loví ročně 115 ks zvěře dančí, 199 zvěře mufloní, 226 ks srnčí zvěře, 47 ks zvěř černá, 30 ks zajíců, 5000 ks bažantí zvěře a takto bych mohl pokračovat lovem škodné atd.
Tato čísla jsou plán lovu na rok 2007. Ve zdejší lesní honitbě byl uloven nejsilnější muflon 228,5 bodu CIC a daněk 204,6 bodu CIC. Společné naháňky na černou zvěř plánují celkem pětkrát. Po této informaci a vyjasnění pravidel lovu jsme odjeli se svými průvodci do revíru na určená stanoviště. Ze stavu kazatelen jsme byli velmi překvapeni, jak byly připraveny pro lovce k lovu. Některá myslivecká sdružení by si mohla vzít příklad, neboť někde se nedá ani na kazatelnu vlézt. Ještě bych upozornil, že akciová společnost vlastní brokovou střelnici, kde se pravidelně koná lovecký parkur "Memoriál Borise Balčara". Střelnici pronajímají mysliveckým sdružením, které mají zájem pořádat střelecké závody. Během roku proběhne na střelnici 18-22 sportovních akcí ve střelbě. Chovatelské přehlídky ulovené zvěře se konají při OMS akcích, kam spadají dle katastru honitby.
Náš lov probíhal ke spokojenosti naší, tak průvodců. Za pět vycházek jsme slovili: manželka tři srnce a já dva srnce. Střelená zvěř zůstala v ohni a nemusela se žádná dohledávat ke spokojení průvodců. Po ukončení lovecké návštěvy následovalo hodnocení trofejí a vyúčtování. Hodnocení dopadlo oboustranně dobře, a to tak, že příští rok máme sjednaný lov srnců zase.
Tak slušné jednání všech zainteresovaných účastníků lovu si zaslouží jedničku s hvězdičkou. Zvlášť je hodnocen velmi ohleduplný přístup k mé manželce, která je hendikepovaná a špatně se jí chodí.
Vstřícnost a pochopení pracovníků akciové společnosti může být příkladem mysliveckým sdružením, kteří tímto chováním zrovna neoplývají. Tady platí doslova rčení: "Náš zákazník, náš pán", ať je to zahraniční host nebo lovec z Česka. S tak vzorně připravenou loveckou akcí jsme se setkali jen málokde.
Ještě jednou díky za lovecké vyžití, krásné zážitky z lovu a za rok nashledanou při lovu srnců s přáním "Lovu a lesu zdar".

Manželé Donátovi z Pardubic

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.