Přihlásit

Beskydské orly skalní bude hlídat satelit (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Téměř špionážní sledování připravují ochránci přírody v projektu návratu orla skalního do Beskyd. Nejméně jednoho z dravců chtějí monitorovat pomocí satelitního vysílače, což umožní mnohem detailnější kontrolu pohybu než dosavadní vysílačky. Zkříží tak plány různým pytlákům nebo jinak neodpovědným lidem, kteří unikátní projekt opakovaně ohrožují.
 Loni někdo na Kroměřížsku brokovnicí postřelil orlici Anču, letos zase muž ze Starých Hamrů na Frýdecko-Místecku lapil orlici Hanku. "Pochopili jsme, že největším nepřítelem našich orlů je člověk. Proto chceme jejich pohyb monitorovat mnohem detailněji," řekl vedoucí stanice Petr Orel.
 Letošek skončil pro dravce i jejich ošetřovatele úspěšně, ale museli projít mnohými těžkostmi. Jedno mládě ze Slovenska uhynulo, druhé se sice podařilo zachránit, ale vinou nepříznivého počasí se muselo vrátit do stanice.
 "Takže nyní máme ve voliéře v Bartošovicích dva letošní orly a adoptivní matku Dinu, která se o všechna mláďata vzorně stará," řekl Orel. Zpátky do přírody se vrátí někdy na jaře.
 Bartošovičtí pracovníci převážejí mláďata ze Slovenska, kde se orlům daří. Vždy jde o druhé mládě, které by starší sourozenec z hnízda zahubil. Účastníci projektu doufají, že za několik let orli v Beskydech zahnízdí.
 "V Beskydech je prostor pro tři až pět párů, takže plánujeme dovoz mláďat přibližně do roku 2010. Také doufáme, že poté se orli rozšíří do Oderských vrchů, Jeseníků nebo Orlických hor," dodal Orel.

Foto popis: Orel skalní nad Beskydami by za pár let neměl být vzácností, možná se dočkají i další naše hory.
Foto Autor - Foto ČSOP Nový Jičín

Regionální mutace Právo - severní Morava

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.