Přihlásit

V okolí Dívčího Hradu se potuluje podivná liška (Bruntálský a krnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jakmile zvíře ztratí plachost, znamená to, že s ním není něco v pořádku. V psí boudě u rodinného domku v Dívčím Hradu se zabydlela liška a zjevně nový domov nechtěla opustit.

Dívčí Hrad
Liška, kterou díky její opatrnosti není snadné potkat v přírodě, viditelně nebyla plachá. Z boudy vyštvala dospělého křížence jezevčíka Haryka a rady si s ní nevěděl ani majitel stavení Václav Schejbal. Pan Schejbal nemá s vyháněním lišek zkušenosti, tak se nejdřív rozhodl volat na obecní úřad starostce a pak informoval i policii a myslivce. Ukázalo se, že liška v psí boudě zřejmě bude tvrdý oříšek. Veterinář po telefonu poradil, aby zkusili lišku nějak vyplašit. Ta ale byla až podezřele krotká a nezalekla se lidského křiku, troubení auta ani mlácení klackem do boudy. "Na obci slíbili, že seženou veterináře, ale vzhledem k počasí mu bude cesta z Bruntálu trvat nejméně hodinu. Myslivci nemůžou nic dělat, protože mezi zástavbou střílet nesmí, i když jsme na okraji obce. Prý by za střelbu v těchto místech přišli o flintu. No a policisté u toho mohou jen asistovat, protože služební zbraň taky nesmí použít. Prý nejde o ohrožení, tak nevím. Člověk potřebuje pomoc, a není kam se obrátit," posteskl si důchodce Václav Schejbal. V době, kdy už byl zkušený veterinář Aleš Jurovic na cestě z Bruntálu do Dívčího Hradu, se liška znenadání sama pohnula. Vyskočila z boudy a pomalu odběhla za plot do sousedního areálu statku, kde leží hromady pneumatik a podobný nepořádek. Podle svědků kulhala a byla očividně nemocná nebo zraněná. Když přijel veterinář Jurovic, mohl mu pan Schejbal už jen ukázat, kamliška utekla. "Chytit jsem ji samozřejmě nemohl. Byla podivně krotká a vypadala jako nemocná. Sousedi ji tady už párkrát viděli. Odnesla jim dvě slepice," dodal Václav Schejbal. Veterinář s pistolí a uspávací šipkou procházel areál, ale v pneumatikách ani jinde lišku nenalezl. "Škoda, že utekla. Pokud je nemocná, tak sama zimu nepřežije," řekl Aleš Jurovic. Pes Haryk získal svou boudu zpátky, ale čeká ho cesta do Krnova k veterináři, aby zkontroloval, zda souboj s liškou nebude mít následky.

Co dělat
Podivné chování lišky je způsobeno buď tím, že žila v zajetí, a proto je zvyklá na člověka, nebo je nemocná. Nejzávažnější chorobou může být vzteklina, ta se ale na našem území u lišek už řadu let nevyskytla. Liška nakažená vzteklinou však mohla přijít z Polska. Lidé by se měli vyvarovat přímého kontaktu s podezřelým zvířetem a informovat obecní úřad. Ten zavolá veterináře, který je vybaven narkotizačním přístrojem. Pomoci by mohli i městští strážníci, ti ale do obcí nejezdí. Ve volné přírodě může lišku zastřelit myslivec z tamního mysliveckého sdružení.

Foto - VETERINÁŘ Aleš Jurovic s pistolí a šipkou hledal lišku v objektu bývalého statku. Po zvířeti se však slehla zem. Foto - Deník/Jiří Krušina

JIŘÍ KRUŠINA

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.