Přihlásit

Příkladná pomoc myslivosti (Jihlavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ve středu a ve čtvrtek 5. a 6.prosince se v Humpolci na Pelhřimovsku v areálu odborného učiliště uskutečnila soutěž budoucích tesařských řemeslníků z odborných učilišť v Jihlavě a Humpolci, orientovaných na odbornou činnost, kterou s sebou zejména ruční tesařská praxe přináší.
Po předchozí domluvě o spolupráci mezi Cechem klempířů, pokrývačů a tesařů, který na Vysočině zastupuje pokrývač Stanislav Holoubek z Jezdovic u Třeště, a mysliveckým hospodářem HS Řídelov ing. Děchtěrenkem, bylo rozhodnuto o pomoci myslivcům v Řídelově na Telčsku formou výroby krmných zařízení pro potřeby spárkaté zvěře v honitbě Řídelov.
Stavba krmelce byla zvolena především proto, že je při ní možno zúročit technické znalosti vázaných prvků v střešní konstrukci, praktickou zručnost v ručních pracích a obecné vlohy pro klasickou řemeslnickou práci.

Výborný výsledek

Spolupořadatel soutěže, Cech klempířů, pokrývačů a tesařů, tak přímo při ruční práci může posoudit zručnost budoucích řemeslníků, které si i případně pro svou činnost v budoucnu vybere. Bylo na co koukat a výsledkem dvoudenního klání učňů jsou krmná zařízení špičkové úrovně, která splní na mnoho let v honitbě Řídelov svůj účel, a myslivci, kteří je budou používat, neskrývají nadšení. Je vidět, že velká část veřejnosti nevidí myslivce jen jako střelce, ale také jako ochránce a chovatele a nechť je tento příklad spolupráce důkazem toho, že veřejnost ví o činnosti myslivců a myslivci vědí, že řemeslník, šikovný zejména na ruční práce, bude na pracovním trhu i v budoucnu, vedle plně automatizovaných provozů, žádaným pracovníkem.
Závěrem Cechu klempířů, pokrývačů a tesařů za provedenou práci upřímně děkujeme a jejich skutečně nevšední přístup, tímto způsobem oceňujeme.

Ing. Děchtěrenko Ladislav, myslivecký hospodář HS Řídelov

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.