Přihlásit

Ekologové chtějí méně zvěře (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hnutí Duha doporučuje střílet přemnožené srny a jeleny. Českomoravská myslivecká jednota je proti

Praha
Ekologové a myslivci mezi sebou řeší problém. Úplně si však vyměnili role, které se jim obvykle přisuzují.
 Podle zelených po lesích běhá příliš mnoho jelenů a srnek, kteří přírodě spíš škodí, a navrhují jich proto víc postřílet. Myslivci jsou přesvědčeni o opaku - chtěli by, aby v lesích běhalo více zvěře, a jednorázové pobíjení odmítají.
 V pozadí sporu, v kterém každá strana vykládá stejná čísla jinak, jde o peníze za pronájem lesů pro lov, náhrady škod a metráky zvěřiny za řádově miliardy korun.
 Zatímco myslivci tvrdí, že zvěře je v lesích přiměřený počet, ochránci přírody říkají, že čísla mluví jasně - zvěře je moc.
 "V různých oblastech republiky jsou počty zvířat rozdílné. Statistiky uváděné myslivci ale skutečnému stavu neodpovídají. Jsou nižší," vysvětluje stanovisko ekologické organizace Hnutí Duha Jaromír Bláha.
 Podle něj myslivci skutečné množství zvěře ve statistikách snižují proto, aby jí po lese mohlo běhat více a tím byl dlouhodobě zajištěn vyšší přísun zvířat na odstřel.
 Kolik srnek a jelenů by mělo zmizet, si netroufá Bláha odhadnout, ale týkat by se to mělo hlavně severní Moravy, Českomoravské vrchoviny, Krušných hor a jižních Čech.
 Naproti tomu zástupci myslivců z Českomoravské myslivecké jednoty tvrdí, že o příliš vysokém počtu srn a jelenů nelze mluvit. S jedinou výjimkou, a tou jsou Krušné hory.
 "V současné době pozorujeme nejvýraznější poškození lesního porostu v Krušných horách. Je možné, že kvůli přesunům zvěře za potravou je jí v jednu chvíli na jednom místě více," objasňuje stanovisko Českomoravské myslivecké jednoty její jednatel Jaroslav Kostečka.
 Ekologové z Hnutí Duha dokládají vysoký stav zvěře počtem zničených mladých stromků, které okusují především srnky.
 Podle zprávy Ústavu pro výzkum lesních ekosystémů je poškozeno přes 44 procent dřevin. A škody, které měla zvěř způsobit, jsou až jedenačtyřicet tisíc korun na jeden hektar neoploceného pozemku. Ze zprávy vyplývá, že vysoké počty zvěře se negativně projevují na obnově a růstu lesa.
 To vadí především vlastníkům lesů. "My jako majitelé nemáme ze zvěře žádný užitek. Přitom jenom nátěry na stromky a oplocení proti okusování zvěří stojí ročně dvacet až třicet tisíc korun," říká Věra Petrová, předsedkyně Svazu vlastníků honebních pozemků.
 Myslivcům pronajímá 280 hektarů svého lesa, dostává za to devět tisíc korun ročně. I ona říká, že počty zvěře v jejích lesích jsou vysoké a je vhodné je snížit.
 Podle oficiálních statistik, které sbírá Ústav pro výzkum lesních ekosystémů, se počty jelenů, srnek, daňků a muflonů s mírnými výkyvy zvyšují, a to už od 70. let minulého století. Loni běhalo po lesích přes 360 tisíc kusů zvířat, tedy o šedesát procent víc než v roce 1970.
S tím rostl i počet ulovených kusů, který se vystupňoval v roce 2005. Loňská tuhá zima naopak počty srazila směrem dolů o zhruba deset tisíc kusů.
 Loni myslivci ulovili či odchytili šestnáct tisíc jelenů, téměř deset tisíc daňků a skoro sto tisíc srn. Českomoravská myslivecká jednota přitom eviduje zhruba sto tisíc členů. Na jelena, královskou trofej, si tedy v roce 2006 vystřelil každý šestý myslivec.
 K důležitým příjmům mysliveckých organizací patří také poplatkový lov. Člověk, který vlastní lovecký lístek a splní další podmínky, zaplatí za to, že může v mysliveckém revíru zvěř zastřelit. Ceny se pak mění podle kvality úlovku. Další poplatky si myslivci účtují za průvodce na lovu, preparaci úlovku či za postřelení loveného kusu.

***

Kolik stojí zvíře?
Příklady poplatků za lov

Srnec obecný
do 50 bodů*      1 650 **
70 až 75 bodů   4 650
80 až 85 bodů   7 600
Jelen lesní
120 až 130 bodů 15 500
150 až 160 bodů 34 000
170 až 180 bodů 64 000
Daněk skvrnitý
125 až 130 bodů 12 000
135 až 140 bodů 17 000
155 až 160 bodů 30 000
Muflon
170 až 180 bodů 16 000
185 až 190 bodů 28 000
195 až 200 bodů 45 000

Pozn.:
*body CIC - metoda hodnocení ulovené zvěře podle kvality
**orientační ceny v korunách zahrnují pouze odstřel zvěře bez dodatečných poplatků za preparaci či doprovod na lovu

Statistiky podle myslivců ukazují, že se jeleni a srnky nepřemnožili. Ochránci zvířat říkají, že jsou údaje podhodnocené.

Foto popis: ŠKODÍ LESŮM. Podle ekologů se jeleni a srnky na mnoha místech republiky přemnožili a způsobují v lesích rozsáhlé škody. Proto chtějí, aby se jejich počty snížily. Myslivci ale tvrdí, že se o přemnožení nedá mluvit.
Foto Autor - Foto - MAFA - DAN MATERNA

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.