Přihlásit

Po stopách Casanovy (Profit)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Severočeská obec Český Jiřetín se rozkládá na vrcholech Krušných hor u Litvínova. Vedle lyžařského areálu a blízké Flájské přehrady se zde nachází i romantický lovecký zámeček - Lichtenwald. Případný zájemce za něj zaplatí deset milionů korun.

Neobvyklý název českojiřetínského zámku vznikl ze spojení dvou významných českých rodů - Valdštejnů a Lichtenštejnů. Zámeček totiž nechal vystavět pro svou nastávající - Marii Annu, kněžnu Lichtenštejnskou - majitel valdštejnského panství Horní Litvínov Emanuel Filibert z Valdštejna v letech 1761 až 1767 jako svatební dar.
Stavbu vedl stavitel J. M. Rittig z Bíliny, zřejmě podle vlastního projektu, v pozdně barokním slohu. I když je stavba poměrně jednoduchá, neprobíhala najednou, ale po etapách. Jednotlivé budovy tvoří pravidelný kruh okolo oválného nádvoří, který se skládá z hlavní zámecké budovy, lesovny, domu vrátného, stájí a vozové kůlny. Hlavní budova je obdélná, patrová s mansardovou střechou. Po jejích stranách jsou obytná stavení, při vjezdu do areálu pak pilířová brána. Významnou součástí stavby je zachovalý, mimořádně početný soubor hodnotných původních architektonických detailů. Zámeček sloužil vrchnosti při lovu tetřevů, jelenů a jiné zvěře v okolních lesích. Později se stal myslivnou a loveckou chatou - tomuto účelu slouží dodnes. "K historickým zajímavostem objektu patří také skutečnost, že v zámečku pobýval i známý italský svůdník Giacomo Casanova," odhaluje jeden z momentů historie Lichtenwaldu vedoucí marketingu firmy Realitní dům Josef Sláma.

ZLÉ DĚDICTVÍ KOMUNISMU

Ve dvacátém století se úpravy omezily pouze na lokální zásahy, z nichž ovšem některé byly rušivé. Příčinou architektonických závad byl chronický nedostatek údržby a špatný režim vlhkosti v konstrukcích přízemí.
Roku 1963 vydal odbor výstavby povolení k trvalému užívání stavby po uskutečněné generální opravě, při níž byly vloženy nové příčky a provedeny elektroinstalace, vodoinstalace a kanalizační svody. Šindelovou střechu nahradila plechová. O dva roky později pak došlo k další změně, a to přestavbou dosavadního bytu lesníka v areálu zámku na pokoje pro hosty reprezentační státní honitby. Stav celého objektu je dnes značně zanedbaný, odpovídající jednak stáří objektu, ale především jeho minimální údržbě v posledních letech. Na stavu se rovněž negativně projevila skutečnost, že v posledních letech nebyl užíván.
Podle Josefa Slámy je po rekonstrukci možné využít objekt jak k soukromým účelům, především pro toho, kdo si chce oddychnout na odlehlém místě v historických prostorách, tak i pro případné komerční účely. "Připomenul bych v této souvislosti lyžařský areál v obci Klíny, Flájskou přehradu či areál obory, kde se mohou případní klienti věnovat i mysliveckým kratochvílím," dodává Sláma.

DUŠAN ŠRÁMEK
Foto - Profit - Jakub Stadler

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.