Přihlásit

Myslivci se při leči zahřáli alkoholem (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brněnsko
Kdo chce přesnou mušku míti, musí kolaloku píti. Těmito slovy propagoval Limonádový Joe nealkoholické nápoje. Střílet ze zbraně pod vlivem alkoholu totiž není bezpečné. Například opilý myslivec může místo lovené zvěře trefit náhodného návštěvníka lesa nebo kolegu. Se dvěma nimrody, kteří nešli na lov s čistou hlavou, měli o víkendu co do činění policisté na Brněnsku.

Po dvou letech klidu už tři opilí

"Letos už je to třetí případ, kdy jsme při namátkových kontrolách nachytali myslivce, kteří měli alkohol v krvi," řekl mluvčí policie Brno-venkov Aleš Mergental. Podle něj je počet lidí, kteří při honu pili, oproti jiným letům výrazně vyšší. "Je to v podstatě výjimečná situace. Loni a předloni totiž policisté nenačapali jediného opilého člověka," zdůraznil Mergental.
První přestupek o uplynulém víkendu zjistili policisté na polích u obce Tvarožná na Brněnsku. Krátce po deváté dopoledne se rozhodli zkontrolovat skupinu myslivců, kteří zrovna měli po leči. Devětatřicetiletému Brňanovi přístroj zjišťující přítomnost alkoholu v dechu naměřil 0,27 promile.
"Myslivec musel odevzdat zbraň a zbrojní průkaz. Na dnešek je předvolaný na policejní stanici, kde se jeho přestupek bude ještě řešit," uvedl vedoucí policejního inspektorátu pro zbraně a střelivo v okrese Brno-venkov Igor Šoukal.
Ještě vyšší hladinu alkoholu odhalil přístroj u třiačtyřicetiletého muže z Kobylnice. S flintou na rameni obcházel pole v okolí Sokolnic na Brněnsku a při kontrole nadýchal 0,37 promile alkoholu.
Policistům tvrdil, že se jedná o zbytkový alkohol. Prý den před honem bujaře oslavoval. Muži zákona ale na výmluvu neslyšeli. Se zbytkovým alkoholem prý neměla naměřená hodnota nic společného. "Byla příliš velká vzhledem k tomu, že už bylo kolem jedenácté hodiny a myslivci měli za sebou několikakilometrový pochod," upozornil Mergental.
Policisté se na myslivce nezaměřili poprvé. V letošní podzimní sezoně se podrobilo zkoušce na alkohol bezmála sto padesát nimrodů, kteří se vypravili na lov. Myslivecké spolky musí hony policii dopředu oznámit.
Úplně prvním opilým myslivcem, který letos uvízl v síti kontrol, byl padesátiletý muž z Pelhřimovska. Ten se po první leči na honu mezi Židlochovicemi a Blučinou na Brněnsku posilnil kořalkou na konci listopadu. Muž tehdy nadýchal 0,32 promile alkoholu. Mírná opilost mohla při střelbě zpomalit reflexy.

Zkažená atmosféra

Myslivec Vojtěch Grézl tvrdí, že opilí nimrodi kazí pověst ostatním. "Nejenže pijí během honu, ale pak ještě většinou sednou do auta a jedou domů. Samozřejmě nás netěší, když nás před honem kontroluje policie, protože to poznamená atmosféru, ale jinak to asi nejde," posteskl si myslivec.
Pití na honech odsuzuje i Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty. "Myslivec s jakýmkoliv množstvím alkoholu v krvi porušuje zákon a myslivecký řád. Také mu klesá pozornost. Na lov patří dodržování tradic a rozhodně ne alkohol," zdůraznil Šilha. Zároveň poznamenal, že opilých myslivců podle celkových statistik ubývá. "Málokdo si dovolí před honem pít. Jedná se většinou o výjimky," dodal.

PAVEL MOKRÝ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.