Přihlásit

Psi zabíjejí divokou lesní zvěř u Opatovic (Znojemský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vyškov - Opatovice
Volně pobíhající psi a dokonce ani kočky nemají v myslivecké honitbě co pohledávat. Tak to alespoň ukládá zákon. Některým obyvatelům vyškovských Opatovic je ale úplně jedno, jestli jejich domácí mazlíček zardousí bažanta nebo uštve srnu.
To trápí Petra Jíšu z mysliveckého sdružení v Rychtářově, který je strážcem v opatovické honitbě. Ve středu ráno tam totiž na kopci našel srnu s rozpáraným břichem. "Není to první případ, to stejné se nám stalo před dvěma měsíci. Lidé chodí do přírody s volně pobíhajícími zvířaty, ale neuvědomují si, že tím vlastně porušují zákon. Vysvětloval jsem jim to mockrát, ale bez úspěchu," povzdychl si Jíša nad mrtvým zvířetem.
Podle něj se škoda nedá vyčíslit finančně. "Je to obrovská ztráta. Byla to mladá srna, která mohla vyvést další mláďata. Pes jí ale vytrhal vnitřnosti zaživa," doplnil myslivecký strážce.
Ten může volně pobíhajícího psa v honitbě i zastřelit. Nebo může informovat vyškovské úředníky, kteří vyměří jeho majiteli pokutu. Takový výsledek ale není častý. "Pokud myslivci případ zdokumentují a oznámí nám jméno vlastníka psa, můžeme případ předat k dalšímu posouzení přestupkové komisi. Ta může udělit až několikatisícový trest. Konkrétní částka je závislá na závažnosti přestupku," informoval vedoucí vyškovského odboru životního prostředí Jiří Kutálek.
Majitel psa, který dokonce napadl lesní zvěř, se může plácnout přes kapsu daleko víc. Komise podle Kutálka totiž může rozhodnout, aby navíc uhradil myslivcům škodu.
Zákony sice na trable s útočnými psy v honitbě pomýšlejí, jejich uplatnění v praxi je ale složitější. Myslivci se totiž shodují, že ukázat na viníka prstem není vůbec nic jednoduchého.
"To bychom ho tam zřejmě museli dovést v poutech. Ani když majitele zvířete nahlásíme, nic se nestane. Jedině se nám vysměje. Abychom mohli přestupek zaznamenat, museli bychom celý den chodit s kamerou," říká bezradně další člen rychtářovského mysliveckého sdružení a hospodář Radoslav Kotík.
Že je vlastník za svého psa zodpovědný, na to upozorňují i policisté. Ti zakročí v případě, když už nejde jen o přestupek. "Pokud pes uteče z domu omylem, není to tak závažné, jako když prokážeme jasný úmysl. Stejně tak je trestným činem záměrné pytláctví. Postih by potom určil soud," řekl mluvčí vyškovské policie Alois Gryc.

MARTINA VILÍMOVÁ, JOSEF KOUDELKA

Foto - ZE SPÁRŮ NEUTEKLA. Myslivecký strážce Petr Jíša se sklání nad mršinou srnčího, které před pouhými pár dny skolil a zabil cizí pes v opatovické honitbě.
Foto - Deník/Martina Vilímová

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.