Přihlásit

Kohoutovi česneku, hrachu jeho družce (Květy)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Někteří z nás s lehce zavlhlým zrakem utrousí korunku na pejsky v útulcích, jiní v lese strojí stromeček pro srnky a divočáky, někdo daruje sponzorský dar zoo. Zkrátka v době svátků lásky přiřazujeme mezi své bližní i zvířenu všeho druhu.

Čtenáři Babičky Boženy Němcové i Erbenovy Kytice dobře vědí, že ve vánočním čase naši předkové děkovali domácím zvířatům. Nekrásnější svátky v roce a příslušníci živočišné říše prostě patří k sobě. Alespoň v očích lidí. Zkusme si teď nasadit brýle, které nám tohle období ukážou očima chlupatých, opeřených i jiných zástupců fauny.

 Bouře až po Vánocích

 Přezimující sysli, netopýři, kapři nebo žáby touto dobou nevědí o světě. Od Ježíška nic nečekají ani havrani, ani další přistěhovalecká ptačí havěť. Zato pohanský zimní slunovrat, kdy se začínají prodlužovat dny a krátit noci, vyvolává ve spoustě zvířat úplnou hormonální bouři. O Vánocích jsou sice změny ještě zanedbatelné, ale už se blýská na časy. Prodlužující se dny utlumí po Novém roce u jelenů tvorbu testosteronu a oni začnou shazovat paroží. Na ptáky naopak více světla zapůsobí jako afrodiziakum: už v lednu začínají tokat sovy, potom přiletí divoké husy a hned se pustí do hnízdění, pak se ozve zpěv kosů,
chocholoušů a skřivanů (ale to až vypukne předjaří).

 Dary pro život

 Dárečky pod stromeček si zvířata samozřejmě nedávají, ale obdarovávání je u nich nanejvýš důležité. Nápadníci tak totiž usilují o přízeň samičky. Sameček, jenž by nepřinesl dárek své vyvolené, přijde o možnost zplodit potomky a někdy dokonce i o život. Rybožravý pták terej věnuje samičce rybu, aby tím vyjádřil svou schopnost ulovit v nejbližší době tolik potravy, že zbude i na mláďata. Racek své nastávající předloží s důležitým výrazem ve tváři větvičku a tím naznačí, že umí postavit hnízdo. Dravá moucha kroužilka dostane od nápadníka jen jakýsi prázdný pavučinový balonek, ale pomyslí si: "No, dalo mu to práci a nic ho při výrobě nesežralo, tak asi bude dost silný a jeho potomci budou za něco stát." Samečka nepřinášejícího dáreček ovšem s chutí napadne a sežere.

 U jednoho stolu

 Zvířecí rodiny si nemůžou dovolit luxus dodržování svátků. Nepřátelé nespí a času na plození a výchovu potomků není v přírodě nazbyt. Vrchol zvířecí "rozmařilosti" představují několikahodinové tance, jimiž některé šimpanzí tlupy vítají déšť. U společného stolu, byť není štědrovečerní, se však scházejí početné rodiny šimpanzů nebo lvů. Ale to je mezi zvířaty spíše výjimka. Obvyklejší je, že se rodiče nasytí sami a pak přinášejí potravu mláďatům. Mnozí tvorové si nemůžou během roku dopřát společné oslavy svátků proto, že se rodiče s dětmi vůbec nepotkají. Rosničky si v rákosí a na keřích loví mouchy, zatímco jejich pulci se hemží v rybníce. Zlatohlávci se batolí v růžových květech a jejich larvy se prokousávají ztrouchnivělými stromy. Podobných příkladů bychom mohli uvést tisíce. Až dojemně soudržné se zdají být tlupy afrických šelmiček surikat nebo podzemních hlodavců rypošů. Jejich zásobovači přinášejí potravu do rodné nory a tam se všichni o donesené dobroty dělí. Ve skutečnosti tuto idylu udržuje dominantní pár tyranizováním.

 Nejdřív poznat, pak pomáhat

 Možná budeme překvapení, snad i trochu zklamaní, ale psy v útulcích náhlý předvánoční rumraj silně stresuje. Každou chvíli některého z nich vyvádějí z kotce, aby se předvedl zájemcům, nezřídka i víckrát denně. Než si nalezenci na změnu denního režimu zvyknou, těch pár hektických týdnů pomine a oni aby si zase přivykali na obvyklý klid. Rovněž není k zahození zamyslet se nad tím, jestli vypuštěním do řeky prospíváme kapříkovi, nebo svému svědomí a zda labutě na řece opravdu potřebují naše ztvrdlé housky a vánočky. Zkrátka slibme si, že nejprve zkusíme zvířata lépe poznat a pak jim začneme pomáhat tak, aby jim to bylo opravdu ku prospěchu. Neexistuje lepší chvíle pro takové předsevzetí než ona tichá, svatá noc.

Čím (ne) podarovat zvířata?

 - Veverkám a sýkorkám nedáváme do krmítka arašídy - můžou obsahovat zárodky plísně Aspergilus. Vhodnější jsou vlašské ořechy nebo slunečnicová semínka.
 - Labutím místo tvrdé housky raději pokrájíme trochu čínského zelí.
 - Koupit kapra, dát ho do chlorované vody teplé 18 ř C ve vaně a pak ho vhodit do prochladlé řeky je snad ještě horší týrání než neodborné zabití.

Symboly Vánoc

 Kapr - ve středověku se na Štědrý den jedlo vepřové. Dát si kapra? To by ho někdo musel lovit za mrazu pod ledem!
 Vůl, osel, ovce a velbloudi - celé tohle stádečko se sice objevovalo už na renesančních obrazech, ale do širšího povědomí vstoupilo až s módou stavění betlémů.
 Ostenec - na Havaji prý panuje zvyk pořídit si domů na Vánoce akvárium (nebo prostě nějakou nádobu) s ostencem běloskvrnným. Domorodé jméno oné mořské ryby zní humu- humu- nuku- nuku- a- pua- a.
 Sob - národy, které s nadělováním dárků nespoléhají na Ježíška, vybavily obdarovávající bytost (nemusí to být vždy obtloustlý stařík v červeném) sáněmi se sobím spřežením. Patřilo k dobrému vychování, aby děti uměly všechny soby pojmenovat. Ten s červeným nosem se ale do spřežení připletl až v USA počátkem 20. století.

RADKA BOROVIČKOVÁ a ZDENĚK ROLLER

Foto - V Anglii si pro zimní přilepšení zalétají do měst bernešky velké - a neodcházejí s prázdnou
 "Zase česnek? A žížalky by nebyly?"
 Na krmítku uvidíte věci! Může sem zalétnout i hejno zimních hostí ze severu - pěnkav jikavců
 I americké veverky popelavé ve městech dostávají své oříšky. Proč vůbec lidé začali rozdávat pamlsky právě veverkám? No uznejte, které jiné zvířátko dovede tak krásně zapanáčkovat?
 Samička tereje dostane někdy rybičku, jindy jen klacík na stavbu hnízda, ale vždy si dárku od partnera váží
 Vánočního přilepšení se dočká určitě i velice vzácný jelen milu. Posledních 100 let přežívá jen v zoologických zahradách, tak si nějakou tu mrkev navíc zaslouží
 Nerozlousknutý oříšek si veverka občas zahrabe na zlé časy
Myslete na zvířata i po Vánocích
Snímky PROFIMEDIA. CZ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.