Přihlásit

Naháňkou myslivci ukončili letošní loveckou sezonu (Ústecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Telnice/Poslední letošní naháňkou ukončili loveckou sezónu myslivci z Nakléřova, kteří uspořádali organizovaný hon na jelení holou, tedy na laně, divočáky a škodnou, jako jsou například lišky a případně i pytlačící psi.

Hospodář Mysliveckého sdružení Nakléřov se sídlem na Telnici Miroslav Janura řekl, že sdružení má 21 členů. "Nejmladším je můj syn Martin, kterému je sedmadvacet let. Naopak nejstarším členem je dvaaosmdesátiletý Miloš Kaiser.

Poslední leč byla ve znamení mlh. "Jsou špatné podmínky. Viditelnost bude malá. Hodně úspěchů poslednímu honu proto nedávám," řekl před začátkem mysliveckého honu Janura. Šlo o organizovanou naháňku, nikoliv o trofejový hon, při kterém by myslivci mohli střílet parohatou zvěř, tedy hlavně jeleny nebo daňky. "To totiž spadá do samostatného honu. I tak ale dodržujeme při této organizované naháňce myslivecké tradice a zvyklosti. Střelec, který skolí zvěř, uctí památku takzvaným posledním hryzem, na stejném místě ulomí větvičku, nejlépe ze smrčku, a tu pak strčí mrtvému zvířeti do svěráku, tedy do tlamy," popsal Janura.

Vedle stálých členů přijelo na poslední leč i sedm hostů z jiných mysliveckých sdružení z České republiky. Jednou z nich byla i členka Mysliveckého sdružení Mnetěš na Roudnicku Olga Stará. "Myslivost máme v rodině. Můj děda, otec i strýc patří k myslivcům a já nemohla být výjimkou. Po střední lesnické škole jsem šla na Lesnickou fakultu, kde studuji. Myslivost je můj velký koníček. Střílím z dámské odlehčené brokovnice a kulobroku. Podařilo se mi v minulosti skolit daňka a drobnou zvěř, hlavně lišky. Daněk byl zatím asi můj největší lovecký úspěch," řekla Olga Stará. Na honu v telnickém revíru byla ostatně jedinou ženou.

V letošním roce myslivci z Nakléřova uspořádali tři hony. "Byli jsme při nich celkem úspěšní. Skolili jsme čtyři kusy jelení zvěře a dvě prasata," řekl hospodář nakléřovských myslivců Miroslav Janura. Z bezpečnostních důvodů měli honci a střelci na sobě při honu v revíru reflexní vesty.
Před posledním honem čekali na myslivce na Telnici policisté z Inspektorátu zbraní, střeliva, výbušnin a drog, kteří se zaměřili na kontrolu loveckých lístků, zbrojních pasů, zbraní a v neposlední řadě i na to, jestli nejdou myslivci na hon v podnapilém stavu.

"V letošním roce jsme na Ústecku od 10. listopadu navštívili zatím osm honů. Kontroly pro myslivce dopadly dobře a nezaznamenali jsme žádné provinění," vysvětlil policista Jaroslav Doležal. Jeho kolegyně Ivana Gottfriedová uvedla, že v loňském roce při kontrolách nadýchal jeden člen mysliveckého sdružení.

"Zadrželi jsme mu zbraň a ten den se nesměl lovu zúčastnit. Přestupek jsme vyřešili blokovou pokutou na místě. Myslivec si druhý den pro svou loveckou zbraň mohl přijít," popsala událost policistka Gottfriedová.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.