Přihlásit

Čeští ornitologové přišli s důrazným varováním (TV Nova)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moderátor
Čeští ornitologové přišli s důrazným varováním. Pokud se nezmění náš přístup k tradičním českým opeřencům, může se stát, že za pár let už ve volné přírodě neuvidíme např. vrabce nebo koroptev. Za vymírání tradičních ptáků prý mohou např. stavby průmyslových zón, ale také stále výkonnější zemědělské stroje.

Autor
Jít na pole a nevidět koroptev, tomu by se zřejmě naše babičky zasmály. Dříve byl tento polní pták hojně rozšířený po celé republice. Dnes je to ohrožený a chráněný druh, který vymírá.

Milan Dvorský, ornitolog:

Na některých místech v ČR se koroptev dnes už prakticky nevyskytuje.

Anketa:
Koroptev jsem neviděl, ani nepamatuju.

Jsem neviděla dlouho koroptev.

Autor
Ve 30. letech minulého století statistiky uváděly čtyři koroptve na jeden hektar, dnes je to stěží jeden pár na 80 hektarů.

Martin Batůšek, myslivec OCHKPO:

Co je teda velmi kritický počet, ten problém je celorepublikový.

Autor
Koroptve totiž nemají dostatek míst pro hnízdění, ani pro zimní úkryt.

Milan Dvorský, ornitolog:
Musí myslivecká sdružení, nebo mnohá myslivecká sdružení provádět i jakousi takovou repatriaci, tzn. odchov v zajetí a potom následné vypouštění.

Autor
Do smutných statistik se ale dostali i dříve obyčejní chocholouši anebo vrabci.

Milan Dvorský, ornitolog:
Spousta těch měst samozřejmě dneska se snaží, aby ty veškeré plochy, které, ty veřejná prostranství byly udržovány. S opravami fasád mizí úkryty, kde ti vrabci mohli hnízdit.

Telefonicky Jiří Šafránek, ornitolog:

Např. v Přerově nám chocholouši vyhynuli už před dvouma lety a už žádného u nás nepotkáte.

Autor
Odborníci proto tvrdí, že se s největší pravděpodobností začnou přepisovat učebnice přírodopisu. Mnoho ptáků, kteří mají v názvu obecný, se prý budou muset přejmenovat na vzácný, nebo dokonce vyhynulý.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.