Přihlásit

Na honu se Ariska vždycky promění v temperamentní divošku (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Své třetí narozeniny oslavila krátce před koncem roku fenka Ariska z Dolního Němčí. Vzpomínalo se nejenom na dosavadní úspěchy na výstavách a v lovecké kynologii, ale také na zásluhy na poli canisterapie. Životní osudy a také budoucnost dcery české matky a švédského otce přiblížila v rozhovoru s redaktorem Slováckého deníku Arisčina majitelka Martina Junaštíková.

Začátkem prosince jste oslavili třetí narozeniny Arisky. Co fenka dostala?

K narozeninám dostala dětské piškoty, psí hračky a spoustu psích pamlsků, mezi kterými nemohly chybět oblíbené žužlací kosti.

Narodila se Ariska v chovatelské stanici, kterou provozujete, nebo se k vám dostala jinak?

Ariska je fenka z našeho prvního vrhu labradorských retrívrů. Oba její rodiče dělali canisterapii, takže jsem byla rozhodnutá, že s takovými předpoklady si necháme jednu fenečku doma. Při porodu ale na svět přicházeli samí psi a já jsem myslela, že se snad fenka ani nenarodí. Nakonec jako šesté štěně přišla na svět Ariska.

Naplnily se tedy genetické předpoklady po všech stránkách?

Když si přejete krásného, zdravého a úspěšného psa s výbornou povahou, stačí si vybrat správné rodiče a mít trochu štěstí. Já to štěstí měla. Ariska to zatím předvedla na všech výstavách, v lovecké kynologii i canisterapii.

V canisterapii jste toho hodně dokázali, naposledy jste otevřely speciální ordinaci brodské nemocnice. Odkdy se s Ariskou terapii věnujete?

Dá se říct, že odmalička. Když bylo Arisce osm týdnů, stala se nám vážná autonehoda. Přítel zůstal dlouhou dobu na lůžku a Ariska si lehávala vedle něj. Už to byla dobrá příprava. Dnes má Ariska několik certifikátů a pracuje nejčastěji s nejmenšími dětmi. Jezdíme za nimi zhruba jednou týdně asi na dvě hodiny.

Je Ariska i doma tak klidná a rozvážná, jako musí být při canisterapii?

Ne, ne. Účastníme se i honů, na kterých ji myslivci velmi chválí. Při honu se změní v temperamentní divošku, což bere jako relaxaci po canisterapii.

Jak budou vypadat další tři roky vašeho společného soužití? Čekají Arisku nějaké změny?

V˙canisterapii budeme samozřejmě pokračovat. V příštím roce bych chtěla na výstavy tuzemské i do zahraničí. Pomalu se taky připravujeme na vrcholové klubové zkoušky, kterých se letos kvůli poranění tlapky o střepiny Ariska nemohla zúčastnit.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.