Přihlásit

Hony a regulace zvěře (Radiožurnál)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Redaktor (Ivan Hoffman):
Včera u nás byli mnohde k vidění muži s flintami a se psy, a po pravdě příliš nepřekvapilo, že jedním z úlovků byl nakonec i myslivec. K honům už jaksi patří, že si někde rozvášněný střelec splete kolegu s divočákem. Zvláštností letošní lovecké sezóny jsou spíše zprávy o tom, že se na lov vydala i zvířata. Tygr v San Franciscu ulovil jednoho z návštěvníků ZOO a další dva měli na mále. Na Slovensku pak útočila rozzuřená medvědice a rovněž jsou hlášena zranění.

Ze dvou případů se samozřejmě nedá vyvozovat, že se zvířata rozhodla regulovat přemnoženého člověka, který ničí lesy hůř než orkán Kyrill. Regulátorem je samozřejmě stále člověk, který ale nemá ujasněno, zda se mu zvířata v revíru přemnožila, anebo ne. Například slovenských medvědů je moc podle státních ochranářů, zatímco ti dobrovolní radí lovit pouze agresivní jedince. U nás pak došlo k paradoxu, kdy ochránci přírody vybízejí myslivce střílet přemnožené srny podle hesla "zabij bobra, zachráníš strom". Ono by samozřejmě nebylo třeba prolévat srnčí či jelení krev, kdyby myslivci tato zvířata nechali jejich osudu, čili nedokrmovali je, když je zima. Zvěř by se pak zregulovala sama, kdyby práci myslivců zastali třeba vlci. To ale před myslivci není radno říct nahlas, je-li člověku život milý. Potřebují zvířata coby adrenalinovou zábavu. Nebýt přemnožené zvěře, nebylo by ani té myslivecké ruské rulety, kdy se při odchodu na hon neví, kolik a kteří se vrátí po svých. Myslivci pak mohou říct, že člověka z lesa nelze vykázat, neboť do přírody jako významný predátor neodmyslitelně patří. Včerejší střelba to ostatně potvrdila.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.